Domstol ger Netanyahus regering grönt ljus

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Tsafrir Abayov/AP/TT
En kvinna med ett munskydd med texten "crime minister" har kommit för att titta på HD-förhandlingarna på storbildsskärm i närheten av domstolen i Jerusalem. Plakatet ifrågasätter det rimliga i en regering med rekordmånga 36 ministrar, vilket har krävts för att Netanyahu och Gantz ska blidka de partier i knesset som förlorar makt i och med regeringslösningen.

Premiärminister Benjamin Netanyahu kan bilda regering trots att han är åtalad för brott. Det slår Israels högsta domstol fast.

Samtidigt meddelar Netanyahu och rivalen Benny Gantz att deras koalitionsregering ska sväras in den 13 maj – om parlamentet säger ja.

Omröstningen i parlamentet, knesset, pågick ännu sent på onsdagskvällen. Om parlamentet säger ja till koalitionsuppgörelsen betyder det att landet avvärjt hotet om ett fjärde val på drygt ett år.

Sedan i söndags har Israels högsta domstol (HD) tittat närmare på huruvida premiärminister Benjamin Netanyahu kan bilda regering – trots att han snart ska ställas inför rätta för korruption. Utslaget blev ett klartecken, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Samtidigt har knesset inlett omröstningen om huruvida den koalitionsuppgörelse Netanyahu och rivalen Benny Gantz gjort ska godkännas i lag. Över 1 000 föreslagna tillägg har kommit in, vilket gör att resultatet inte väntas förrän på torsdagen. Koalitionen verkar dock ha tillräckligt många ledamöter bakom sig för att lyckas, enligt AFP.

Tre val

Politiskt dödläge har blivit vardag i Israel, som har gått till valurnorna tre gånger på mindre än ett år utan att lyckas få fram en tydlig maktfördelning. Nu har Netanyahu och Gantz kommit överens om att bilda en koalitionsregering där de ska ta premiärministerposten i ett och ett halvt år vardera.

På torsdagen löper tidsfristen att formellt presentera regeringen ut. Blir det nej parlamentet väntas det leda till ett fjärde val – vilket vore förödande för Israel som behöver få i gång regeringsarbetet, enligt Isabell Schierenbeck, Israelkännare och professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Starkt missnöje

Oppositionsledaren Gantz gick till val på löftet att aldrig bilda regering med Netanyahu. Så när han splittrade sitt politiska parti för att samarbeta med rivalen reagerade många av hans väljare och allierade med ilska och misstro. Båda männen har förklarat beslutet med behovet av en fungerande regering för att tackla coronapandemin.

– Koalitionsregeringar hör till vanligheterna i Israel. Men det som är mer ovanligt är ett regeringsparti med en ledare som är åtalad, säger Schierenbeck.

– Det finns också en stark opposition framför allt på vänster- och centerkanten men även bland vissa delar av högern som motsätter sig en koalition med Netanyahu. Det var det som ledde fram till att det blev tre val och det är väldigt tydligt kopplat till en enda politisk ledare.

Snart i rätten

Regeringslösningen med Benny Gantz innebär en femte mandatperiod för Netanyahu – vilket är rekord i den israeliska politiken. Trots att rättegångsstarten, som är planerad till den 24 maj, närmar sig som ett mörkt moln på horisonten har den 70-årige Likudledaren lyckats navigera framåt i krisen.

– Det har aldrig funnits en politiker i Israel som har varit så framgångsrik som Netanyahu. Han är en väldigt smart politiker och skicklig retoriker, som kännetecknas av sin förmåga att dra nytta av kriser, som coronapandemin, säger Schierenbeck.

– Men många bedömare tror att rättegången kommer att leda till fängelse. Och då kan han i alla fall inte sitta kvar som premiärminister. Men han kan komma tillbaka efter straffet, även om han börjar bli ganska gammal nu.

Publicerad:

LÄS VIDARE