Coronaviruset förändrar första maj

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven med bland andra hustrun Ulla Löfven (t v) går i förstamajtåg i Stockholm 2018.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven med bland andra hustrun Ulla Löfven (t v) går i förstamajtåg i Stockholm 2018.

NYHETER

Pandemin har fått arbetarrörelsen att ställa in förstamajfirandet över hela landet, och i år flyttar det i stället in på Facebook och Youtube.

Coronakrisen kan förändra arbetarrörelsens dag även på sikt.

På Arbetarrörelsens arkiv har man inte hittat några noteringar om att något liknande skett tidigare.

– Vi tror att det varit någon diskussion om att ställa in på grund av väldigt dåligt väder, men att man då kom fram till att det är lika viktigt att demonstrera i dåligt som i vackert väder, säger institutionschef Monica Sparrman.

Det skulle ha varit någon gång i början av 1900-talet.

Men i år blir det inget förstamajtåg för Socialdemokraternas Stefan Löfven, LO:s Karl-Petter Thorwaldsson och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt. De håller i stället tal på Facebook och Youtube.

Kan påverka

Socialdemokraten och statsvetarprofessorn Ulf Bjereld tror att årets annorlunda förstamajfirande kommer att påverka även framtida firanden.

– På många orter i landet så har ju första maj fört en tynande tillvaro och det är möjligt att några av de orterna istället kommer att mobilisera digitalt och kanske slå sig samman med andra säger han.

Bjereld pekar på att genom digitala möten så kan många vara tillsammans till mindre kostnad i form av tid och resor.

Även partisekreterare Lena Rådström Baastad (S) tror att årets första maj kommer att öppna upp för fler alternativa firanden framöver.

– Men jag är också övertygad om att man kommer att fortsätta att fira i demonstrationståg på gator och torg, säger hon.

Ingen Löfven-sång

Både Löfven och Thorwaldsson ska tala från en talarstol på Socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen 68 i Stockholm. Det sänds på Facebook och Youtube. Årets förstamajparoll är "Ett starkare samhälle".

Det blir som vanligt röda fanor och sjungande av Internationalen. Däremot behöver inte följarna lyssna på Löfvens och Thorwaldssons sång – Internationalen ska framföras av en professionell artist. Det blir även inslag från andra delar av landet.

Partisympatisörer uppmanas skapa förstamajstämning genom att hänga ut något rött från fönstret eller uppdatera profilbilden på Facebook med ett förstamajmärke.

Bjereld ser en risk för att det digitala förstamajfirandet inte ger ett lika starkt fokus på arbetarrörelsen i tv, radio och press som traditionellt under första maj.

– Det kommer nog inte vara lika starkt. Digitala möten gör sig sämre på bild, säger han.

Konflikt i skymundan

Att Löfven och Thorwaldsson valt att fira första maj tillsammans är inte konstigt, enligt partisekreterare Rådström Baastad.

– Att S och LO firar arbetarrörelsens dag ihop, det har vi alltid gjort. Så det var självklart, säger hon.

Partiledaren och LO-ordföranden brukar dock hålla tal på olika platser i landet. Och innan coronakrisen märktes ett tydligt missnöje inom LO med Löfvenregeringens politik.

– Den konflikten har nu kommit i skymundan. Jag tror att varken LO eller S har något intresse att lyfta fram den på första maj, säger Ulf Bjereld.

Partisekreteraren Rådström Baastad avdramatiserar den senaste tidens spänning mellan LO och partiet och menar att det inte ör ovanligt med tanke på deras olika roller.

– Jag tror att det ändå är många LO-medlemmar som är glada och tacksamma för att det finns en statsminister som heter Stefan Löfven i det här läget, säger Rådström Baastad.

Sjöstedt i spelvärlden

Vänsterpartiet har byggt upp en studio på sitt partihögkvarter i Stockholm. Där ska partiledaren Jonas Sjöstedt både hålla tal och leda en talkshow med gäster. Artisten Tiffany Kronlöf har kallats in som programledare.

– Vi försöker ha lite roliga och avspända inslag. Vi vill att sändningen ska innehålla alla de olika känslor som finns på första maj, säger projektansvariga Åsa Mattsson.

Hon tillägger att man samtidigt är noga med att se till att det inte blir för många i lokalen på grund av smittrisken.

För att få upp kampandan har Vänsterpartiet en tävling om vilken följare som skickar in den bästa plakattexten. Förinspelade hemma hos-reportage ska ge tips om hur man kan fira första maj hemma.

För de datorspelintresserade partisympatisörerna förbereds ett digitalt demonstrationståg i spelet World of Warcraft, där deras spelfigurer kan delta online. Partiledaren Sjöstedt ska vara en av deltagarna.

PODD Så påverkas vi av ensamheten under coronaisoleringen

Coronakrisen har skapat en helt ny vardag för många av oss - en vardag där vi är allt mer isolerade och ensamma. Hur påverkas vi av det, och hur lär vi oss att hantera isoleringen så bra som möjligt? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE