Amir, 12, höggs ihjäl på skolgården

Åklagaren vill att mordet på 12-åringen går till domstol

Av: 

Michael Wagner

NYHETER

GÖTEBORG. 12-årige Amir höggs till döds på skolgården.

Den 13-årige misstänkte gärningsmannen kan inte åtalas – men nu vill åklagaren ändå att saken prövas av tingsrätten genom en så kallad bevistalan.

– Jag tror att den misstänkte skulle vara betjänt av att det reds ut i en domstol vad som har hänt, säger åklagaren Mats Ihlbom.

För en dryg månad sedan blev en 12-åring huggen i halsen av en 13-åring med kniv utanför en skola i stadsdelen Kortedala, Göteborg

Två dagar senare dog 12-årige Amir på sjukhuset av sina skador.

Nu är åklagaren i slutfasen av förundersökningen som bedrivs enligt LUL, lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare.

– Vi inväntar några tekniska analyser och sedan ska förundersökningen sammanställas. Vi är ett par veckor bort innan vi är helt klara, säger åklagaren Mats Ihlbom till Aftonbladet. 

Vilken är din uppfattning kring händelsen?

– Min rubricering och uppfattning är att det har begåtts ett mord. Eftersom den misstänkte är under 15 år så leder det aldrig till någon påföljd eller åtal.

Åklagare Mats Ihlbom.

Vill ha bevistalan

Däremot kan en så kallad bevistalan som endast kan begäras av Socialstyrelsen, socialtjänsten eller någon av de anhöriga ta ärendet till domstol för ett avgörande i skuldfrågan men utan att ett straff utdelas.

Har du fått någon indikation på att någon kommer att begära det?

– Vi håller på och utreder det också och pratar med alla inblandade.

– Min uppfattning är att ärendet skulle tjäna på en bevistalan. Vi pratar främst med socialtjänsten som har den möjligheten, säger Ihlbom.

Varför skulle ärendet vara betjänt av det?

Det är bland de allvarligaste brotten vi har i Sverige och om jag bara avslutar ärendet så har jag påstått att ett mord har begåtts oavsett vad den misstänkte tycker eller en domstol skulle ha kommit fram till. Domstolen skulle kunna komma fram till att det är en annan gärning än mord. Även den misstänkte skulle vara betjänt av att det reds ut i en domstol vad som har hänt.

Ytterst få brott i Sverige har lett till en bevistalan.

Det senaste och mycket uppmärksammade fallet var när en 16-åring åtalades för mord på en hemlös man från Rumänien i Huskvarna utanför Jönköping. Då väcktes även bevistalan mot en 14-åring misstänkt för sin delaktighet i mordet. 

Amir, 12.

Undanröjer spekulationer

De båda friades från mord i hovrätten men dömdes för grov misshandel.

– Jag tycker att det här ärendet är än mer anmärkningsvärt ur olika aspekter. Men det är andra som får bestämma hur jag ska göra, säger åklagaren Mats Ihlbom som även menar att en bevistalan i domstol är viktig av fler skäl: 

– Annars avslutas bara utredningen i enlighet med LUL, med syftet uppnått. Då kommer jag aldrig kunna svara på en enda fråga om vad det är som har hänt eller vad jag har kommit fram till. Då kan det spekuleras hej vilt kring vad det egentligen var som hände. 

ANNONS EXTERN LÄNK

Snabba leveranser & 1300 monteringspartners - Beställ vinterdäck tryggt och enkelt hos Dackonline här

Dackonline SE

Publisert:

LÄS VIDARE

Amir, 12, höggs ihjäl på skolgården i Kortedala

ÄMNEN I ARTIKELN

Amir, 12, höggs ihjäl på skolgården

Kortedala

Göteborg

Brott

Mord

Socialstyrelsen