Kim Jong-Uns mystiska försvinnande

Uppgifter: Kina flyttar militär till gränsen

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

Spekulationerna om Kim Jong-Uns död är överdrivna – han är ”vid liv och mår bra”, enligt sydkoreanska uppgifter.

Samtidigt uppges Kina flytta trupper till gränsen mot Nordkorea.

– Låt oss säga att det stämmer, då är det första amerikanerna måste göra att kontakta Kina och fråga varför, vad vet ni som vi inte vet? säger Nordkoreaexperten Niklas Swanström.

Tidigare i veckan rapporterades att Kim Jong-Uns hälsotillstånd var kritiskt efter komplikationer till följd av en hjärtoperation. Därifrån gick det snabbt till rykten om hans död.

Bakgrunden är att Kim Jong-Un sägs vara ”försvunnen” sedan 11 april. Han har bland annat missat firandet av sin farfars 108:e födelsedag och det som kallas ”Folkarméns etableringsdag”.

Nu säger en rådgivare till den sydkoreanska presidenten Moon Jae-In att allt är bra med diktatorn i nord.

– Vår regerings ståndpunkt står fast. Kim Jong-Un är vid liv och mår bra, säger presidentens rådgivare Chung-In Moon till Fox News.

– Inga misstänkta rörelser har hittills upptäckts.

Tills nu.

På kinesiska sociala medier cirkulerar bilder och filmer som påstås visa hur Kina flyttar trupper till den nordkoreanska gränsen. Uppgifterna är dock inte bekräftade.

På kinesiska sociala medier har det under söndagseftermiddagen börjar cirkulera bilder och filmer som påstås visa hur Kina flyttar trupper och krigsmateriel till den nordkoreanska gränsen.

– Skulle det stämma att kineserna flyttar trupp då är det intressant, en indikation på att något händer, säger Niklas Swanström, direktör för institutet för säkerhetsutvecklingspolitik.

Han säger att det här kan leda till att mer information om vad som händer i Nordkorea och varför Kim Jong-Un inte synts till blir känd.

– Alla aktörer kommer att reagera på rykten, det behöver inte finnas sanningshalt för att det ska leda till en motreaktion. Faktum är att de måste planera utifrån spekulationer och värsta falls-analyser och det i sig är oroväckande, säger Niklas Swanström.

Om det är så att Kina verkligen stärker sin militära närvaro vid gränsen så kommer det leda till agerande från Sydkorea och USA.

Niklas Swanström, direktör för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik.

– De som sitter med mest information i dagsläget utanför Nordkorea är ju just kineserna, säger Niklas Swanström.

Tidigare har också rapporterats att Kina i torsdags skickat ett läkarteam till Nordkorea. Och att Kim Jong-Un för tillfället ska befinna sig i den nordkoreanska kuststaden Wonsan där det ska finnas vad som beskrivs som en ”ledarskapsbas”.

Enligt satellitbilder ska Kim Jong-Uns 250 meter långa tågset finnas i staden och under söndagen rapporteras även att diktatorns syster Kim Yo-Jong är på plats i Wonsan, skriver norska Dagbladet.

Om Kim Jong-Un dör är hon den naturlige arvtagaren till makten.

– Sydkoreanerna och president Moon vill nog att han ska sitta kvar. Oavsett vilka som tar över så kommer det nog bli tuffare än vad Kim Jong-Un är, när en ny regimen tar över kommer de vilja sin ideologiska ståndpunkt, säger Niklas Swanström.

– Internt framförallt.

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.
Publisert:

LÄS VIDARE

Experten om Kim Jong-Uns påstådda död: ”Går inte att mörka”

ÄMNEN I ARTIKELN

Kim Jong-Uns mystiska försvinnande

Nordkorea

Kim Jong-Un

Moon Jae-In

Kim Yo-Jong

Kina

USA