Carl Bildt: Sätt munkavle på Anders Tegnell

Statsepidemiolog Anders Tegnell har kritiserat andra länders hårda åtgärder för att stävja spridningen av corona.

Något som får den före detta statsministern Carl Bildt att ilskna till.

– Det här är inte en kris där man ska sätta sig på höga hästar, säger han till Svenska Dagbladet.

Sveriges världsunika förhållningssätt när det kommer till restriktioner under coronapandemin har uppmärksammats internationellt. Medan andra länder förbjudit allt från att träffas fler än två personer samtidigt till att i princip gå utanför dörren överhuvudtaget, har Sverige till stor del vädjat till folks sunda förnuft.

De skarpa åtgärderna i exempelvis USA och Tyskland har lett till demonstrationer och protester.

– Det understryker det vi har sagt hela tiden, att det gäller att ha en hållbar strategi. Och mycket av det vi har sett är inte hållbart. Man kan inte stänga inne folk hur länge som helst, eller hålla skolor stängda, har Tegnell tidigare sagt till Svenska Dagbladet.

Ett uttalande som Carl Bildt, tidigare stats- och utrikesminister, nu är mycket kritisk mot.

Carl Bildt riktar hård kritik mot Anders Tegnell.
Carl Bildt riktar hård kritik mot Anders Tegnell.

Bildt: ”Har retat mig”

Efter artikeln twittrade Bildt att regeringen borde säga åt Tegnell "med viss skärpa" att han inte ska kritisera andra länder. När SvD undrar om han menar att statsepidemiologen borde beläggas med någon form av munkavle – är svaret ja.

– Nej, det är inte konstigt, och ja, det hade jag gjort. Det här är inte en kris där man ska sätta sig på några höga hästar, säger Carl Bildt till tidningen.

Bildt tror att Sveriges hållning kan uppfattas om nonchalant.

Anders Tegnell.
Anders Tegnell.

Han menar också att Sverige borde bidra mer till EU under coronakrisen, bland annat genom att pytsa in mer pengar i den gemensamma fonden för att hjälpa särskilt drabbade länder.

– Jag har retat mig på att man på presskonferenserna har tagit bort EU-flaggan. Jag ser att när man ska ha en videokonferens med andra EU-ledare då tar man in EU-flaggan och sedan tar man ut den igen. Sådant där noteras, säger han till SvD.

PODD Barnens frågor om coronaviruset

Coronapandemin har förändrat livet för oss alla i hela världen. Ingenting är som det brukar vara. Vuxna kan ta in och förstå det som händer, men vad innebär det här för barn? Vilka frågor rör sig i barnens huvuden kring allt med corona? Det ska vi ta reda på i det här lite speciella avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE