Brittisk superspridare kartläggs – smittat elva med corona

Kom i kontakt med personer i tre olika länder

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

En medelålders man från East Sussex pekas ut som ”superspridare” av coronaviruset.

Han har smittat elva personer i tre länder.

– Du har inte råd att inte upptäcka en superspridare, säger professor Mark Woolhouse till BBC.

Mannen från Hove i brittiska East Sussex reste till Singapore på affärsresa samtidigt som det nya coronaviruset exploderade i kinesiska Wuhan.

Från konferensen reste mannen vidare till Franska alperna. På skidsemestern tog han med sig familjen – och coronaviruset.

Efter att han besökt brittiska vänner i en alpstuga i Les Contamines-Montjoie vid Mont Blanc blev fem av de som mannen bott hos smittade med viruset, skriver The Guardian.

Utöver att han smittade fem så ledde hans besök även till att två skolor på orten stängdes tillfälligt och sex britter på skidorten isolerades för observation.

Coronaviruset sett i mikroskop.
Foto: AP
Coronaviruset sett i mikroskop.

Mannen flög sedan hem till de brittiska öarna igen med en Easyjet-flight från Genéve till London. Hemma i Hove gick mannen på puben The Grenadier.

Fortfarande omedveten om att han lämnade ett spår av coronasmittade människor efter sig.

Först när en av de andra 94 deltagarna som varit med på Singaporekonferensen bekräftats bära viruset blev mannen medveten om att han kunde vara smittad. När han sedan kontaktade vården och blev testad bekräftades att han bar på viruset som hittills kostat över tusen människoliv.

Men dessutom visade det sig då att han sannolikt är en superspridare.

– Eftersom han spridit smittan till ett ovanligt stort antal av de människor han varit i kontakt med kan man kalla honom superspridare, säger doktor Andrew Freedman vid Cardiff university till The Guardian.

Bland annat eftersom fyra personer han varit i kontakt med insjuknat i Brighton. Två av fallen arbetade på en vårdmottagning i staden som under måndagen sanerades av personal i skyddsdräkter.

Foto: GLYN KIRK/AFP
En vårdmottagning saneras i Brighton.
Foto: Getty images
Alpbyn Les Contamines-Montjoie.

Ytterligare en britt boende på Mallorca som träffat mannen från Hove konstateras vara smittad efter att ha återvänt till Balearerna, skriver The Guardian.

Ett stort antal människor som träffat mannen innan han blev medveten om att han spred coronaviruset tvingades också att isolera sig. Bland dem fem anställda på puben The Grenadier.

Så snabbt smittar nya coronaviruset jämfört andra smittor

Superspridare kallas de människor som smittar många fler människor än den genomsnittlige smittbäraren. För det nya coronaviruset så smittar i snitt en smittad mellan två och tre andra, rapporterar BBC.

De så kallade superspridarna riskerar därför att skynda på ett virusutbrott och beskrivs vara avgörande för hur smittor sprids.

– De spelar en stor roll i inledningsskedet av alla utbrott, när viruset etablerar sig, säger John Edmunds vid London School of Hygiene and Tropical Medicine till BBC.

Doktor Nathalie MacDermott vid King’s college i London säger att flera superspridare geografiskt nära varandra riskerar att ge ett turboutbrott.

– Men man måste också vara försiktig med hur man uttrycker sig, det är inte de här patienternas fel att de är superspridare, säger hon till BBC.

Foto: AP
Superspridare kallas de människor som smittar många fler människor än den genomsnittlige smittbäraren.

Isolerad på sjukhus

Två faktorer gör människor till superspridare. Vissa människor kommer helt enkelt i kontakt med många fler, genom sitt arbete eller bara genom sin livsstil.

Andra sprider mer virus från sina kroppar än genomsnittet, rapporterar BBC.

Under kartläggningen av mannens rörelser har det hittills framkommit att han smittat elva personer i tre länder. Men arbetet med att spåra de människor som varit i kontakt med den brittiske superspridaren pågår fortfarande, skriver The Guardian.

Samtidigt som mannen isolerats på St Thomas’s-sjukhuset i London arbetar myndigheterna med att bland annat kontakta medpassagerarna på flight EZS8481 från Genéve som landade i London den 28 januari.

– Vår prioritet är att tala med alla dem som har haft nära och långvarig kontakt med bekräftade fall så att vi kan råda dem hur de ska göra för att begränsa spridningen av viruset, säger doktor Nick Phin vid brittiska smittskyddsinstitutet, National Infection Service, till The Guardian.

PODD Coronaviruset – det vet vi om utbrottet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi återigen om coronaviruset. Vad har vi lärt oss en månad efter utbrottet? Gäst är Björn Olsen, infektionsprofessor vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE