Joe Biden tar storseger i South Carolina

Joe Biden, 77, vann en förkrossade seger i måstevalet i South Carolina.

Han kammar hem nästan hälften av rösterna – långt bättre än prognoserna på förhand.

– Till alla er som blivit knockade, uträknade och bortglömda: Det här är er kampanj, sa han i segertalet.

Joe Biden var Barack Obamas vicepresident och efter nederlag i de tidigare primärvalen sågs seger som ett måste i South Carolina med en stor andel svarta väljare.

I en debatt i veckan slog han självsäkert fast att han skulle vinna delstaten och i de sista opinionsmätningarna tippades han få kring 38 procent av rösterna.

Det blev en större seger än så.

Med 99 procent av rösterna räknade får Joe Biden 48,5 procent mot tvåan Bernie Sanders som stannar på 19,9. Trean, miljardären Tom Steyer, får strax över 11 procent, men meddelade under natten att han drar sig ur primärvalen.

Joe Biden med hustrun Jill Biden vid sin sida.
Joe Biden med hustrun Jill Biden vid sin sida.

Biden tackade Jim Clyburn

Joe Bidens storseger är en personlig revansch för 77-åringen och injicierar nödvändig energi i hans kampanj inför ”Super Tuesday” om två dagar då 14 delstater går till val.

I sitt segertal tackade han South Carolinas kongressledamot Jim Clyburn som nyligen deklarerade sitt stöd för Biden, något som anses ha fällt avgörandet för många svarta väljare.

– Tack, tack, tack, South Carolina! Min polare Jim Clyburn här, ni tog mig tillbaka!

Biden har tidigare ställt upp i primärvalen 1988 och 2008, men aldrig gått så långt att han vunnit en delstat. I segertalet slog han an tonen att han är en uppstickare.

– För bara några dagar sedan förklarade pressen och förståsigpåarna att den här kandidaturen är död. Tack vare er, det demokratiska partiets hjärta, har vi just vunnit och vi vann stort tack vare er. Vi är i alla högsta grad vid liv.

Demokraten Joe Biden.
Demokraten Joe Biden.

”VI kan besegra Donald Trump!”

Han vände sig sedan direkt till väljarna i kommande delstater.

– Låt mig säga något till er inför ”Super Tuesday”: Det här är tillfället då ni väljer vilken väg vårt parti ska ta. Jag tror att vi kan besegra Donald Trump.

54 delegater stod på spel i South Carolina och i Demokraternas primärval fördelas de proportionerligt. Bernie Sanders leder dock fortfarande det totala antalet delegater med 53 stycken mot Bidens 41. Det behövs 1 991 delegater för att bli vald till presidentkandidat.

I slutet av sitt tal var Biden personligare än normalt och nämnde sin fru och sina barn. Han höjde också rösten och visade gester som han normalt inte använder i debatter.

– Vi kan få tillbaka tron igen, vi är bättre än så här. Låt oss resa oss och ta tillbaka vårt land. Det här är USA och det finns ingenting vi inte kan göra om vi gör det tillsammans, sa han.

Trumps svar: Diss mot Bloomberg

Donald Trump kommenterade Joe Bidens seger i en tweet som snarare var riktad mot Michael Bloomberg.

”Sleepy Joe Bidens vinst i demokraternas primärval i South Carolina borde betyda slutet för Mini Mike Bloombergs skämt till kampanj”, twittrade han.

Tidigare under dagen hade Trump hånat Bloomberg för hans längd i ett tal på en konservativ konferens.

PODD Kan Bernie Sanders slå Donald Trump?

I podden Aftonbladet Daily pratar vi om valet i New Hampshire och om vinnaren där, Bernie Sanders, har någon möjlighet att slå president Trump. Gäst är Nivette Dawod, utrikesreporter på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE