Trumps nya attack mot May: ”En katastrof”

avPetter J Larsson

Krisen mellan USA och Storbritannien trappas upp – och blir en viktig fråga för den kommande premiärministern.

Nu kallar Donald Trump Theresa May ”en katastrof”.

”Jag sa åt henne hur hon skulle få till ett Brexit-avtal men hon gjorde det på sitt eget korkade sätt”, twittrar presidenten.

På måndagen hade Donald Trump kritiserat den avgående premiärministern för hennes sätt att hantera Brexit.

”Vilken röra som hon och hennes representanter har skapat. Jag sa till henne hur det skulle göras men hon bestämde sig för att göra det på ett annat sätt,” twittrade presidenten.

”De goda nyheterna för det underbara Storbritannien är att de snart kommer att ha en ny premiärminister. Även om jag rakt igenom älskade det magnifika statsbesöket där i förra månaden så var det drottningen som jag var mest imponerad av.”

Kallar ambassadören ”en pompös dåre”

På tisdagen fortsatte Trumps attacker mot May.

”Jag sa till henne hur hon skulle få till ett avtal (med EU, reds anm) men hon gjorde det på sitt eget korkade sätt och fick inte det gjort. En katastrof!” twittrade Trump, som även kallade Storbritanniens USA-ambassadör Kim Darroch för ”en pompös dåre” och ”en väldigt korkad kille”.

Den diplomatiska krisen mellan de två länderna började i söndags. I läckta dokument från konversationer mellan Darroch och det brittiska utrikesdepartementet hade Darroch bland annat kallat Trump för opålitlig och inkompetent.

1 av 2 | Foto: Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Storbritanniens premiärminister Theresa May.

Stöttas av regeringen

I konversationerna, som sträcker sig så långt som tre år tillbaka, beskriver Darroch en bitter och konfliktinfekterad miljö i Vita huset och kallar Trumps styre för ”dysfunktionellt”.

Trump svarade med att den brittiske diplomaten ”inte tjänat sitt land på ett bra sätt” medan Storbritanniens utrikesdepartement gick till Darrochs försvar.

”Det brittiska folket förväntar sig att våra ambassadörer tillhandahåller ministrar med en ärlig, osminkad bedömning av läget i deras land”, skrev utrikesdepartement i ett uttalande.

”Deras åsikter behöver nödvändigtvis inte överensstämma med ministrars eller för den delen regeringens. Men vi betalar dem för att vara uppriktiga.”

Hunt slår tillbaka: ”Respektlöst”

Trump säger att han inte vill ha något mer att göra med Darroch – som portades från ett möte mellan utrikeshandelsminister Liam Fox och presidentens dotter Ivanka Trump på måndagen.

På tisdagskvällen röt Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt till mot Trumps utspel.

”Dessa kommentarer är respektlösa och fel mot vår premiärminister och mitt land”, twittrar premiärministerkandidaten Hunt.

”Du sa att USA:s och Storbritanniens allians är den största i historien och jag håller med, men allierade måste behandla varandra med respekt, som Theresa May alltid gjort med dig.”

May utreder läckan

I tisdagens debatt mellan premiärministerkandidaterna Hunt och Boris Johnson lovade Hunt att Darroch skulle få sitta kvar i USA om han kommer till makten. Johnson – som Trump tidigare givit sitt stöd – var betydligt mer försiktig.

– Jag tror inte nödvändigtvis att detta var rätt sak för honom att göra, sa Johnson, som underströk vikten av en god relation med Vita huset, skriver The Mirror.

Det konservativa partiet har tillsatt en utredning kring hur läckan uppkommit.

ARTIKELN HANDLAR OM