Tusentals försöker storma Georgiens parlament

Tusentals demonstranter har försökt storma parlamentet i Tbilisi i Georgien.

Det efter att en rysk politiker talat ryska i talarstolen.

– Det var som ett slag i ansiktet, säger oppositionspolitiker lene Khoshtaria enligt Reuters.

Det var den ryske politikern Sergej Gavrilov som utlöste vreden genom sitt besök vid ett internationellt parlamentariskt forum för kristet ortodoxa länder.

Enligt Reuters ska Gavrilov ha talat ryska i talarstolen vilket retade upp flera georgiska parlamentariker – och i förlängningen demonstranterna utanför parlamentet.

Kravallpolis sköt med gummikulor

En grupp oppositionella ledamöter krävde att den ryska delegationen skulle lämna byggnaden och utanför samlades omkring 10 000 demonstranter på gatorna. Många viftade med EU-flaggor och höll plakat med texter som "Ryssland är en ockupationsmakt".

Enligt Reuters ska demonstranterna ha kastat flaskor och rivit både både sköldar och hjälmar från kravallpoliserna. Demonstranterna ska ha lyckats bryta igenom polisavspärrningarna innan de trycktes tillbaka.

Polisen sprutade tårgas över demonstranterna. Enligt Reuters ska demonstranter även ha skadats av gummikulor när polisen öppnade eld mot dem.

– Det här är en spontan protest av vanliga georgier. Den har inte organiserats av något politiskt parti, säger Giga Bokeria från oppositionspartiet Europeiska Georgien som deltar i demonstrationen.

”Som ett slag i ansiktet”

De antiryska stämningarna är starka i den tidigare Sovjetrepubliken Georgien. Oppositionen anklagar det styrande partiet Georgisk dröm för att ha för nära band med Ryssland.

– Georgisk dröm har tagit in de ryska ockupanterna tillåtit dem att komma upp i talarstolen. Det var som ett slag i ansiktet, säger lene Khoshtaria, oppositionspolitiker, enligt Reuters.

Under 2008 utkämpade Georgien och förlorade ett kort krig mot Ryssland sedan stormakten intervenerat på utbrytarregionerna Sydossetiens och Abchaziens sida.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN