Skånetrafiken ökar - 1,4 miljoner fler bussresor inom Malmö

Av: Simon Pålsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Kollektivtrafiken ökar i Skåne och i Malmö blir det allt vanligare att människor tar stadsbussarna.

Under 2019 har resandet inom Malmö ökat med 1,4 miljoner resor jämfört med samma period 2018.

– Vi tror att det håller i sig. Det finns ingenting som pekar på något annat, säger Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken.

1 av 2 | Foto: Peter Kroon

Kollektivtrafiken i Skåne har haft en positiv utveckling under det första halvåret 2019. Skånetrafiken kan nu visa på flera positiva trender vad gäller kollektivtrafiken i hela Skåne, men det är utvecklingen i Malmö som sticker ut allra tydligast. Resandet med stadsbussar i Malmö har ökat kraftigt under det första halvåret 2019. Totalt rör det sig om 1,4 miljoner fler resor med stadsbussar - alltså en ökning med 6,5 procent jämfört med motsvarande period 2018.

– Det är en markant ökning inom Malmö stad. Totalt 1,4 miljoner eller närmare 7 procent som det ökar, säger Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken.

Helt fossilfri kollektivtrafik i Skåne

Skånetrafiken tror att den stora ökningen kan förklaras av flera olika saker. Sedan årsskiftet kör till exempel inga av Skånetrafikens bussar på fossila bränslen, varpå den skånska kollektivtrafiken nu är helt fossilfri.

– Det är inget nytt utbud och det är samma priser. Därför måste vi hitta andra förklaringar. Dels gick Malmö stad in med ett seniorerbjudande för alla över 70 år. Vi ser att den gruppen åker mer stadsbuss nu, säger Linus Eriksson.

– En annan förklaring är att människor nu tar mer medvetna beslut om hur man reser. Är det så klokt att ta bilen in till centrala Malmö? Det är dyrt och inte klimatsmart. Att åka kollektivt är det hållbara valet. Greta Thunberg och den ständiga klimatdiskussionen har fått människor att tänka till. Då blir kollektivtrafiken det självklara valet.

30 miljoner investeras i Malmös kollektivtrafik

Samtidigt går det att se samma positiva tendenser i hela Skåne där den generella ökningen för resor med regionbussar ligger på närmare sex procent. Skånetrafiken har förhoppningen att det ökade resandet ska hålla i sig.

– Vi tror att det håller sig. Det finns ingenting som pekar på något annat, säger Linus Eriksson.

I slutet av året investerar Skånetrafiken dessutom runt 30 miljoner kronor för att förbättra kollektivtrafiken inom Malmö ytterligare.

– Vi kommer att stärka linjerna som i dag har stående trafik. På vissa linjer är det proppfulla bussar. Det ska bli tätare turer. Det blir alltså inga nya linjer, men vi bygger ut den befintliga trafiken under främst rusningstrafiken. Alltså fler bussar och ett större utbud på samma linjer som redan finns.

PODD: Aftonbladet Daily om Greta Thunberg & skolstrejkerna

Aftonbladet Daily om vad det är som gör att Gretas rörelse har vuxit sig så här stor, varför den lockar massor av demonstranter i länder världen över och varför manifestationerna i Sverige fortfarande är förhållandevis små.
Lyssna:  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen


Publicerad:

LÄS VIDARE