Trots skärpt lag – katthem fulla till bristningsgränsen

Av: Lovisa Sars

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Arno Burgi / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Många reser bort under sommaren och lämnar sin katt hemma, vilket kan få förödande konsekvenser.

Den första april i år trädde en ny skärpt djurskyddslag i kraft som innebär bland annat högre straff för den som överger sitt tamdjur.

Men många katthem menar att lagen inte är tillräcklig.

Så här i semestertider är det många svenskar som reser bort, med eller utan husdjur. Förra sommaren rapporterades över 5000 katter som bortsprungna på hemsidan vilse.nu.

Om man vill förhindra att katten springer bort, finns det flera tips och råd att tillgå. Det skulle inte bara hjälpa enskilda kattägare som saknar sina husdjur utan även hjälpa att minska antalet katter på katthemmen i Sverige, menar Ewa.

– Vi vill starkt rekommendera att man ID-märker sin katt och kastrerar den. Sen naturligtvis att man nätar in sin balkong och är vaksam när man vädrar huset och lägenheten så att den inte springer ut, Eva Edström, vice ordförande för Stockholms Katthem.

1 av 3 | Foto: Privat.
Ewa Edström, vice ordförande i föreningen Stockholms katthem

Katthemmen kritiska till djurskyddslagen

Att djurskyddslagen i år är skärpt tror hon inte kommer ha en märkbar effekt på problemet med antalet hemlösa katter i landet. Ewa menar att om kravet på ID-märkning hade innefattats i nya djurskyddslagen, hade sommaren för katterna sett annorlunda ut.

– Många katter kommer vilse av olika skäl, de har en familj. Men är de inte märkta har de aldrig en chans att komma hem igen och då hamnar de på katthem och blir omplacerade, fastän de kanske har en familj någonstans som saknar dem, säger hon.

1 av 2 | Foto: Ingrid Schullström
Bore, en hemlös kattunge från Kristianstad.

Antalet hemlösa kattungar ökar på sommaren

Bortsprungna katter kan dessvärre prioriteras bort hos katthemmen, eftersom hemlösa kattungar är något som ökar den här tiden på året.

– Katterna blir dräktiga den här tiden på året och då är det lite fler kattungar det här tiden på året. Alla katthem är fulla till bristningsgränsen med kattmammor som har nyfödda ungar, vilket gör att det är många katter som inte får plats, förklarar Ewa.

Om man vill hjälpa katthemmen som är överfulla även om man inte har möjlighet att adoptera ett nytt husdjur, finns det flera sätt att hjälpa till.

– Ett bra alternativ om man är osäker på om man kommer kunna ha en katt i tjugo år, då kan man anmäla sig som jourhem. Det är något vi varmt rekommenderar för att hjälpa att avlasta de överfulla katthemmen, berättar Ewa.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN