Sista abortkliniken kämpar för sin överlevnad

Abortstriden: Ska täcka hela delstatens behov

Publicerad:

NYHETER

▪▪ Aborter som förbjuds, läkare som hotas med fängelse och politiker som säger att kvinnor kommer att dö.
▪▪ Hur långt ska man gå för att skydda det som anses leva?
▪▪ Och när börjar egentligen ett liv?
▪▪ Under sju dagar reser Aftonbladet genom Alabama, Louisiana och Mississippi – och tre av USA:s hårdaste abortlagar.
▪▪ Det här är Abortstriden – en resa genom amerikansk abortlagstiftning.


JACKSON. I en delstat med nära tre miljoner invånare finns det bara en enda abortklinik kvar.

Redan i dag är det nästintill omöjligt för många kvinnor att göra abort i Mississippi i USA.

Men abortmotståndarna vill mer än så. Varje år stiftas nya lagar som ska få den sista kliniken att försvinna för all framtid.

Aftonbladet försöker i flera veckor att få till en intervju med personalen på delstatens sista klinik. Vi vill veta hur det är att arbeta där.

Men personalen hinner inte, inte ens i fem minuter. Trycket är för stort.

Jackson Women’s Health Organization är den sista abortkliniken som finns kvar i hela Mississippi. Och med bara tre kliniker vardera kvar i två av granndelstaterna, Louisiana och Alabama, behöver kvinnor som vill göra abort åka långa sträckor.

Varje år stiftas nya lagar som ska göra möjligheten till abort än mindre.

– Redan i dag är det nästintill omöjligt att göra abort i Mississippi. Förutom att det bara finns en klinik kvar väntar oräkneliga hinder för kvinnorna längs vägen, säger Hillary Schneller, advokat på människorättsorganisationen Center for reproductive rights.

Domare har stoppat flera lagar

Hon pekar bland annat på att kvinnor som vill göra en abort i Mississippi måste närvara vid en ”konsultation”, där de får information som är utformad så att de ska bli övertygade att inte göra aborten.

1 av 2 | Foto: Center for reproductive rights
Shannon Brewer, chef på den sista abortkliniken i Mississippi och Hillary Schneller, advokat som företräder kliniken i flera rättsfall.

Center For Reproductive Rights företräder abortkliniken i Jackson i olika rättsfall och har gång på gång överklagat restriktiva abortlagar som har röstats igenom i delstaten.

Förra året föreslogs ett abortförbud efter den 15:e graviditetsveckan. Abortkliniken överklagade och fick rätt – delstatsdomaren menade att lagen stred mot USA:s aborträtt. Försvarare av lagen menade bland annat att den skulle ta bort ”traumat som kvinnor får av att göra en abort”.

”Att den lagstiftande församlingen utger sig för att ha ett intresse i ’kvinnors hälsa’ genom den här lagen är ren manipulation”, skrev domaren i ett uttalande.

Flera lagar ska göra abort omöjligt

Bara några månader senare, i maj i år, skrev Mississippis guvernör Phil Bryant under en ny lag, som kallas för ”hjärtslagslagen”. Den skulle förbjuda aborter efter vecka sex. Abortmotståndarna menar att det är då som läkare kan upptäcka pulsen hos vad som ska bli fostrets hjärta. Både försvarare av lagen och kritiker påpekar att det skulle innebära ett nästintill totalförbud av abort då många inte vet att de är gravida innan vecka sex.

Även den här lagen blockerades av delstatsdomaren, som påpekade att syftet med den endast var att den skulle leta sig upp till högsta domstolen.

Där hoppas abortmotståndarna att den ska få domstolen att omkullkasta sitt beslut i det så kallade ”Roe mot Wade”-fallet från 1973, som slog fast att kvinnor har rätt till abort i enlighet med USA:s konstitution.

Men enligt Hillary Schneller finns det andra hot mot kvinnors aborträtt.

– Tillgången till abort kan elimineras för kvinnor på andra sätt. Många delstater stiftar lag efter lag som gör det omöjligt för kvinnor att göra en abort. De här lagarna har skapat ”abortöknar” i USA och fortsätter att stiftas i en alarmerande fart.

”Kommer alla stå inför Gud”

Framtiden för Mississippis sista klinik är oviss. Delstaten förväntas överklaga domarens beslut till högre instans.

”Vi kommer alla att stå inför Gud en dag. Jag kommer att säga att i det här fallet stred jag för oskyldiga barns liv, även under hot om laga åtgärder”, skrev guvernören Phil Bryant på Twitter, innan han signerade en av USA:s mest extrema abortlagar.


Läs fler artiklar i serien:

De vill göra abort otänkbart: ”Inget preventivmedel”
Jämför aborter med Förintelsen: ”Brott mot mänskliga rättigheter”
Våldtäkt inget undantag i nya abortlagen: ”Vill skydda mänskligt liv”
Abortförespråkare: ”Vi förbereder oss på det värsta”
”Svarta kvinnor uppmuntras göra abort”
Guvernören skrev under abortlag – nu sviks han av sina egna
”Abort skadar flickor utsatta för trafficking”
Här göms kvinnor under paraply för att inte hängas ut
Janet, 77, står ensam mot abortmotståndarna: ”Någon måste stötta kvinnorna”
Uppmaningen till unga i Alabama: undvik sex
Senatorns ilska mot nya lagen: ”Kvinnor kommer att dö”
Sam, 25: ”Utan aborten hade jag tagit mitt liv”
Pastorn predikar utanför kliniken: ”Ber för att den ska stänga”

Publicerad: