”Hon är en hängiven europé”

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Tysklands förbundskansler Angela Merkel kallar Ursula von der Leyen "en hängiven europé". Arkivbild.
Foto: Michael Probst/AP/TT
Tysklands förbundskansler Angela Merkel kallar Ursula von der Leyen "en hängiven europé". Arkivbild.

NYHETER

Historiskt val. Hängiven europé. Saknar legitimitet. Så löd några reaktioner på valet av Ursula von der Leyen som EU-kommissionens ordförande.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel gratulerade på tisdagen Ursula von der Leyen, som är sittande försvarsminister i den tyska regeringen.

"Jag är glad eftersom en övertygande och hängiven europé kommer att bli ordförande för EU-kommissionen." skriver hon på Twitter.

Många reaktioner tog fasta på att von der Leyen är den första kvinnan på EU:s tyngsta post.

"Äntligen står en kvinna på toppen av EU-kommissionen. Arbetet innebär ett enormt ansvar och utmaning. Jag är säker på att du kommer att bli en fantastisk ordförande. Välkommen hem!" skriver utgående kommissionsordförande Jean-Claude Juncker i ett trespråkigt Twitter-meddelande.

Den sista kommentaren syftar på att von der Leyen, som dotter till en hög EU-tjänsteman, är uppvuxen i Bryssel.

Bara von der Leyen själv överträffade honom i flerspråkighet. Efter valet tweetade hon ett enkelt "Tack!" på EU:s 24 officiella språk.

Bortvalda toppkandidater

"Ser så fram emot att arbeta med dig", skriver danska liberala konkurrenskommissionären Margrethe Vestager i sin gratulationshälsning på Twitter.

Socialdemokraten Frans Timmermans skriver att von der Leyen nu har ett demokratsikt mandat från EU-parlamentet att leverera det politiska program inriktat på sociala frågor och miljö som hon lagt fram inför tisdagens val.

Både Vestager och Timmermans var så kallade toppkandidater – de kandidater som EU-parlamentets partigrupper lyft fram – till jobbet. I stället kommer de att arbeta närmast von der Leyen i kommissionen.

Saknar legitimitet

Tyske kristdemokraten Manfred Weber, även han toppkandidat, för högergruppen EPP men som nobbades av EU:s stats- och regeringschefer till förmån för von der Leyen, grattade på Twitter.

"Tillsammans med henne kommer EPP-gruppen fortsätta kämpa för ett starkt, ambitiöst och mer demokratiskt Europa."

Men alla var inte nöjda med valet.

"Ursula von der Leyen har klarat sig med 9 röster. Makt men ingen legitimitet." skriver Nigel Farage, partiledare för Brexitpartiet.

Publicerad:

LÄS VIDARE