Gretas gamlingar hytter med käppen ”Vi är också oroliga”

avMatilda Aprea Malmqvist

Du hittar dem varje fredag klockan tolv utanför närbutiken i Burgsvik på Gotland. Med plakat i händerna sjunger de om att tiderna förändrats och diskuterar klimat och miljö. De är Gretas gamlingar.

På en färja på väg hem till Gotland för en månad sedan diskuterade Birgitta Frejhagen, 76, och hennes väninna klimat och miljö när de såg några barn i fyraårsåldern leka. De insåg att år 2050 är barnen runt 35 år och har precis börjat sina liv.

– Då blev det så konkret. Vi måste göra någonting, säger Birgitta Frejhagen.

1 av 6 | Foto: Marie Ljungström.
Gretas gamlingar ses varje dag klockan 12, precis som Greta och hennes ungdomar gör.

”Vi har också krav på att makthavare gör något”

De startade upp Gretas gamlingar. Varje fredag klockan 12, precis som Greta, ses ett trettiotal medlemmar utanför närbutiken i Burgsvik på Gotland. De har plakat i händerna med sin logga på, en hand som hytter med käppen.

– Vi vill visa vårt engagemang. Vi är gamla va, men vi finns och vi är oroliga. Vi har också krav på att makthavare gör någonting åt klimatsituationen.

Foto: PETER VAN DEN BERG
Greta Thunberg.

Hon berättar att folk blir väldigt glada av att se dem utanför butiken.

– Vi har en hemskt fin låt som vi sjunger, det är Bob Dylans ”Times they are A-changing” som vi har fått omgjord på svenska. Sedan står vi där och pratar lite grann.

De äldre vill vara med och påverka

Hon tror att de äldre känner en stark oro för klimatet men eftersom man inte arbetar längre kan man heller inte vara med och påverka beslut.

– Vi ingår inte i beslutssammanhang som vi tidigare har gjort. Men vi kan visst vara med och påverka. Det är faktiskt vi som har gjort den här planeten till vad den är och vi som ska lämna över den till nästa generation. Det svider faktiskt.

1 av 5 | Foto: Marie Ljungström.
Gretas gamlingar ses varje dag klockan 12, precis som Greta och hennes ungdomar gör.

Om Greta Thunberg har hört om Gretas gamlingar vet Birgitta inte.

– Men vi har skrivit till henne på Twitter, det hade ju varit otroligt roligt om hon hört om oss.

Målet: 10 000 medlemmar

Gretas gamlingars mål är att vara 10 000 medlemmar till den stora klimatstrejken den 27 september.

– Då tror jag faktiskt att man kan känna att det finns en stor grupp äldre i vårt samhälle som känner samma oro och har samma krav som ungdomarna.

PODD: Aftonbladet Daily om Greta Thunberg & skolstrejkerna

Aftonbladet Daily om vad det är som gör att Gretas rörelse har vuxit sig så här stor, varför den lockar massor av demonstranter i länder världen över och varför manifestationerna i Sverige fortfarande är förhållandevis små.
 Lyssna:  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify


ARTIKELN HANDLAR OM