Rysk oppositionsledare kan ha förgiftats

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Aleksej Navalnyj i rätten. Arkivbild.
Foto: Pavel Golovkin/AP/TT
Aleksej Navalnyj i rätten. Arkivbild.

Den fängslade ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj kan ha blivit förgiftad, skriver hans personliga läkare i en statusuppdatering på Facebook.

Navalnyjs advokat drar samma slutsats – trots det har politikern skrivits ut från sjukhuset och förts tillbaka till fängelset.

– Det rör sig om förgiftning med en okänd kemisk substans, säger Navalnyjs advokat Olga Michailova vid en improviserad presskonferens utanför sjukhus nummer 64 i Moskva, där Navalyj behandlats.

I söndags fördes Navalnyj till sjukhus för det som då beskrevs som en allergisk reaktion med "svår svullnad i ansiktet och röd hud". På måndagen uppgavs hans tillstånd vara stabilt och han fördes tillbaka till fängelset, ett beslut som kritiseras av hans läkare Anastasia Vasiljeva, som anser att han behöver fortsatt vård.

– Aleksej har helt uppenbart skickats tillbaka till fängelset på order uppifrån, säger hon.

Aleksej Navalnyj är en rysk aktivist, jurist och politiker som har gjort sig känd genom sin skarpa kritik mot landets regering och mot korruption. Han var en av dem som uppmanade till den protest som hölls i Moskva i lördags, och som vände sig mot att oppositionella kandidater uteslutits från ett kommande lokalval i huvudstaden den 8 september.

Navalnyj fängslades i onsdags och ska sitta frihetsberövad i 30 dagar.

Publicerad: