Nio ihjälskjutna utanför bar i Ohio

Polisen: ”Kunde gått mycket värre”

Nio personer har dödats och 27 skadats i bardistriktet i Dayton, Ohio.

Gärningsmannen bar skyddsväst och hade flera magasin med sig, han har identifierats som 24-åriga Connor Betts, skriver CNN.

Han sköts ihjäl av polis inom en minut, uppger borgmästaren.

– Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv, skriver musikern Daniel Williams som befann sig i en baren Ned Peppers där det sköts.

Vid 01-tiden lokal tid kom rapporter om en masskjutning i Dayton, i delstaten Ohio i USA.

Nio personer sköts till döds och 27 personer är skadade. Därutöver har gärningsmannen skjutits till döds av polis.

– Det här är en väldigt säker del av staden och en populär plats för besökare, lyckligtvis hade vi flera polispatruller i området, säger Matt Carper, en talesperson för polisen.

Polisen: ”De satte sig i fara”

Polisen uppger på en pressträff att det var ett väldigt kort tidsförlopp mellan att gärningsmannen öppnade eld fram till att han sköts till döds av polis. Skjutningen skedde utomhus i det anrika barområdet Oregon.

– Vi är väldigt tacksamma för att poliser fanns på plats, och hur de agerade. De satte sig själva i fara. Men de är här för att skydda allmänheten och det var det de gjorde.

– Annars kunde detta ha gått väldigt mycket värre, fortsätter Matt Carper.

Gärningsman hade skyddsväst

Borgmästaren i Dayton höll en presskonferens klockan 07 lokal tid, 13 svensk tid. Hon sa att detta är en oerhört sorglig dag för samhället, och att hon samtidigt var full av beundran för poliserna som gjort en snabb insats.

Inom en minut efter att gärningsmannen började skjuta så hade polis svarat och neutraliserat denne.

– De räddade hundratals liv, säger borgmästare Nan Whaley.

Gärningsmannen bar skyddsväst och hade laddat upp med flera magasin av .223 kalibers ammunition, uppger borgmästaren.

FBI på plats

Skytten använde ett gevär, uppger polisen. De utreder om fler gärningspersoner var inblandade men det mesta pekar på att det bara var en.

FBI är på plats och bistår den lokala polisen.

– Det är en väldigt tragisk händelse och vi gör allt vi kan för att utreda den, och försöka identifiera motivet bakom detta, säger Matt Carper vid polisen i Dayton.

Ingen polis skadades vid händelsen.

Skytten har identifierats

På söndagseftermiddagen, klockan 16 svensk tid, hölls en andra presskonferens. Polisen berättade då att den misstänkte skytten har identifierats.

– Vi är mitt i utredningen och det kräver närvaro. Samtidigt förstår vi att allmänheten vill veta vem den här personen är och vi kommer snart att gå ut med den informationen, säger Matt Carper och fortsätter:

– Vi jobbar väldigt hårt för att få fram bevisning och vad som kan ha varit motivet bakom gärningen.

Polisen utreder fortfarande om fler personer var inbladade i masskjutningen, men i nuläget pekar det mesta på att gärningsmannen har agerat ensam.

”Aldrig varit så rädd”

Musikern Daniel Williams skriver på Twitter att någon sköt i baren Ned Peppers där han befann sig, och att han hört att gärningsmannen hade det semiautomatiska vapnet AR-15.

”Jag är så oerhört hjärtekrossad över de som drabbats. Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv”, skriver Williams.

Masskjutningen kommer samma dygn som 20 personer skjutits till döds i El Paso, en stad i Texas som ligger på gränsen till Mexiko. Skytten i det fallet ska ha skrivit skrivit ett högerextremt manifest riktat mot latinamerikaner.

Publisert:

LÄS VIDARE