El Paso-skytt riskerar dödsstraff

TT-AFP

Publicerad 2019-08-05

USA är skakat efter helgens två blodiga masskjutningar i Texas och Ohio. Skytten i Texas misstänks ha haft ett rasistiskt motiv och riskerar dödsstraff om han anses skyldig.

President Donald Trump håller under måndagen, två dagar efter dåden, ett tal till nationen.

Den 21-årige Texasbon Patrick Crusius pekas ut som skyldig till lördagens masskjutning i El Paso i USA, som tog 20 liv.

Domstolen i El Paso har öppnat ett mål angående mord mot 21-årige Patrick Crusius, skriver Reuters. I nuläget rör det sig bara om ett mord, vilket troligtvis är en rättslig åtgärd för att kunna hålla kvar den misstänkte i häktet under utredningens gång innan han åtalas för fler brott.

Polisen utreder också om det rör sig om ett hatbrott då Crusius misstänks ha publicerat ett högerextremt manifest riktat mot latinamerikaner innan dådet.

Mexiko: "En terrorist"

Federala myndigheter klassar dådet som inhemsk terror, uppger den federale åklagaren John Bash och distriktsåklagaren i Texas säger att man kommer att yrka på dödsstraff om Crusius fälls för skjutningen.

Sju av offren var mexikaner och landets utrikesminister säger att Mexikos utrikesdepartement kommer att öppna en egen undersökning för att utreda de ansvariga som sålde vapnet till skytten. Mexiko överväger också att begära att den misstänkte utlämnas till landet och kommer att skicka ett formellt meddelande till Washington med en begäran att landet tar en klar och tydlig ställning mot hatbrott, skriver AFP.

– I Mexikos ögon är den här individen en terrorist, säger Mexikos utrikesminister Marcelo Ebrard, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Tal till nationen

USA:s president Donald Trump håller ett tal till nationen klockan 10 på måndag morgon (16.00 svensk tid).

Han har tidigare kallat dådet för fegt och tragiskt och sade under ett tal i söndags att "hat har ingen plats i vårt samhälle".

Masskjutningarna har väckt debatten om USA:s vapenlagar till liv och på Twitter förordade presidenten utökad bakgrundskontroll vid vapenförsäljning och uppmanar kongressens republikaner och demokrater att samarbeta kring ett sådant lagförslag. Han skriver också att ett sådant skulle kunna slås ihop med en invandringsreform. Kongressens politiker har i åratal försökt få till en invandringsreform utan att lyckas.

"Något bra, om inte FANTASTISKT, måste komma ut av de här tragiska händelserna", skriver han.

Sörjer offren

I ett tal i söndags skyllde presidenten dock delvis helgens massmord i Texas och Ohio på mental ohälsa.

– Detta är verkligen människor som är väldigt, väldigt allvarligt mentalt sjuka, sade presidenten.

Psykisk ohälsa hos gärningsmännen har dock ännu inte fastställts av lokala myndigheter.

Under söndagen samlades människor utanför köpcentrumet i El Paso för att sörja dödsoffren. Även i Mexiko har minnesstunder hållits.

I Dayton i Ohio samlades samtidigt under söndagen hundratals människor för att hedra offren i en dödskjutning mot en bar, där en man sköt ihjäl nio personer och skadade 27 innan han sköts till döds av polis.

Totalt dog 30 personer i masskjutningarna som var nummer 250 och 251 i USA i år.

ANNONS