4 000 ombord på kryssningsfartyg – destination ”ingenstans”

NYHETER

4 000 passagerare klev ombord på fartyget ”Norwegian Escape” i Miami 2 september för en veckas lyxkryssning i bland annat Mexiko, Belize och Honduras.

Ett hundratal klev av när fartyget vände tillbaka till Miami eftersom orkanen Irma stoppar båten från att lägga till i Mexiko.

De flesta valde dock att stanna kvar på skeppet i godan ro och njuta av sin semesterresa – för att kryssa mot ingenstans. När de kommer kunna komma tillbaka igen är oklart.

1 av 3 | Foto: Brian Witte / AP
De flesta passagerare stannar kvar på Norwegian Escape.

Orkanen Irma väntas slå till med full kraft mot Florida under lördagen. Redan nu påverkas Kuba och andra öar i den karibiska övärden väntas drabbas hårt när monsterorkanen drar in över land.

Från Miami i Florida utgår flera stora kryssningsfartyg som tar sina passagerare på drömsemester med lyxiga jättebåtar. Norwegian Cruise Lines två skepp, ”Norwegian Escape” och Norwegian Sky”, kom tillbaka från den planerade kryssningen tidigare än beräknat eftersom orkanen Irma stoppar båtarna från att lägga till vid hamnar i Mexiko.

Försöker undvika orkanen

Rederiet erbjöd sina resenärer rabatt på en framtida resa med bolaget och ett hundratal passagerare valde att kliva av båten för att ta sig tillbaka till sina hem.

De som inte ville eller kunde ta sig hem erbjöds dock att fortsätta kryssa med ”Norwegian Escape” som nu försöker undkomma orkanen Irma genom att fortsätta ut till havs igen.

Merparten av passagerarna valde att fortsätta sin semesterresa. Båten som har flera restauranger, nattklubbar, vattenrutschbanor och en Broadwayshow som underhållning ombord, kommer att styra färden väst om Florida. Någon exaktare rutt än så finns inte.

Foto: MARTIN BUREAU / AFP
Saint-Martin efter Irmas framfart.

Passagerare: ”De kommer inte få slut på alkohol”

– Planen är att åka västerut. Vi jobbar på att få möjlighet att lägga till i någon hamn, går inte det så blir det en kryssning till ingenstans och alla kommer ha det kul. Gästerna ska kunna njuta av sin kryssning och kunna lita på att vi för dem i säkerhet undan stormen, säger Vanessa Picariello, talesperson för rederiet, till USA Today.

Rederiet hoppas att fartyget kan komma tillbaka till Miami senast tisdag, men det beror på när hamnen kan öppna igen.

En av passagerarna ombord, Margaret Cunningham, säger till nyhetsbyrån Reuters att hon och hennes make bestämde sig för att stanna kvar ombord efter att kaptenen försäkrat dem om att de kommer att kunna undvika orkanen.

– De har försäkrat oss att vi inte kommer att få slut på mat och vatten. De kommer heller inte att få slut på alkohol, så vi kommer stanna och försöka njuta av resan, säger Margaret Cunningham från Washington.

Kryssningsfartyget ”Norwegian Escape” rymmer 4 200 gäster och hade premiär i oktober 2015. På fartygets promenaddäck finns barer och restauranger med uteservering och. Skutan ägs av rederiet Norwegian Cruise Line.

ARTIKELN HANDLAR OM

Miami