Potatislarmet inför midsommar: ”Är svajigt”

Publicerad 2024-06-06

Det råder brist på potatis i Sverige.

Något som kan slå mot midsommarfirandet.

– I år vågar jag sticka ut hakan, det kan bli tufft på sina håll, säger Potatisodlarnas Roger Nolsa.

Fjolårets svaga skörd orsakar problem för potatishandlarna.

Den senaste tiden har man märkt av ett kraftigt ökat intresse, säger Roger Nolsa, ordförande för Potatisodlarna.

– Jag kommer precis från en odlarträff på Bjärehalvön, vårt färskpotatismecka. Jag har träffat 40 odlare och de är ganska samstämmiga om att det är större efterfrågan än tillgång, säger han.

Enligt Nolsa finns det en risk att det håller i sig.

– En killgissning är att det kommer finnas potatis, men det kan nog gapa tomt på ett eller annat ställe. Det har nog att göra med att butikerna inte riktigt vet hur det kommer gå. I år vågar jag sticka ut hakan, det kan bli tufft på sina håll.

Roger Nolsa.

Blir det tomt på tallrikarna under midsommarlunchen?

– Det blir nog inte tomt på tallrikarna, men kanske inte lika mycket i skålen som ställs på bordet. Det kan hända mycket fram till dess vad gäller väder och vind, men prognosen är att det kan vara lite tufft för affärer att få tag på volymerna de önskar. Men om det leder till brist i butik eller inte är en helt annan sak, säger han och fortsätter:

– Men blir det regn fram till midsommar kommer det inte finnas någon potatis av den anledningen, för då finns det ingen som plockar. Det är många faktorer som spelar in och just nu är det lite svajigt.

Bortsett vädret finns det inte många hinder för potatisplockandet, säger han.

– Ersättningen för den som plockar är så pass god att viljan att plocka är väldigt hög. Det handlar om pengar. Får man betalt så plockar man. Och går inte ekonomin ihop så blir bristen större. Money talks.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln