Högtryck på ingång – varning för brandrisk

Linnea Gustafsson/TT

Publicerad 2024-06-24

SMHI varnar för brandrisk till följd av varmt och torrt väder. Arkivbild.

I stora delar av landet väntas temperaturer mellan 25 och 30 grader i veckan. SMHI varnar nu för brandrisk.

Värmen har dragit in över Sverige. SMHI har gått ut med ett meddelande om höga temperaturer i Sörmland och nordöstra Götaland och skriver att det kan innebära ”ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper”.

– Meddelandet om höga temperaturer riktar sig främst till riskgrupper som exempelvis äldre och sjuka som är extra känsliga för värme. Sedan är värme alltid en påfrestning oavsett om du tillhör en riskgrupp eller inte, säger Max Schildt, meteorolog på SMHI.

Från och med tisdag väntas det varma vädret sträcka sig från Jönköping i syd till Örnsköldsvik i nordöst.

– I de här områdena kan vi närma oss temperaturer upp mot 30 grader. För stunden ser det ut att hålla i sig fram till på fredag. Sedan väntar väderomslag med svalare luft under helgen, säger Schildt.

Värmen har även gjort att SMHI varnar för brandrisk i nordöstra Götaland, stora delar av Svealand och sydöstra Norrland.

– Det är varmt och torrt väder vi har att göra med. Det gör det lättare för bränder att spridas, säger Schildt.

Meddelandet om brandrisk riktar sig till allmänheten där risken för bränder i skog och mark är stor. Främst ska man vara försiktig vid eldning utomhus eller om man kör maskiner i skogsbruk där det kan slå gnistor.