Ryska krigsfartyg lägger till i Libyen

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2024-06-19

Robotkryssaren Varjag är flaggskeppet i Rysslands Stillahavsflotta, men har återkommande seglat i Medelhavet under de senaste åren. Här ses fartyget i Hongkong år 2017.

Två ryska krigsfartyg har lagt till i hamnen i Tobruk på Libyens Medelhavskust. De är på plats för att stärka banden till den libyske krigsherren Khalifa Haftar.

Kryssaren Varjag och fregatten Marsjal Sjaposjnikov kommer att stanna i Tobruk i tre dagar för att stärka samarbetet mellan Ryssland och den östlibyske krigsherren Khalifa Haftars alternativa styre, som har sitt maktcentrum där. Besöket rapporteras från ryskt och libyskt håll.

Libyen är ett krisdrabbat och splittrat land sedan 2011, då diktatorn Muammar Gadaffi störtades. I den formella huvudstaden Tripoli har det bildats regeringar med internationellt erkännande. Österut har Khalifa Haftars styrkor kontroll över nästan två tredjedelar av landet och dess mer oljerika delar.

Där har också den paramilitära ryska Wagner-gruppen fört en ljusskygg närvaro sedan åtminstone fem år tillbaka.

81-årige Haftar har närt mer officiella diplomatiska relationer till Ryssland, som å sin sida rapporteras vilja ha en egen flottbas i Libyen.

Krigsherren har också haft stöd från Egypten och Förenade arabemiraten i den libyska maktkampen. Styret i Tripoli har fått militär hjälp av framför allt Turkiet.

De två ryska krigsfartygen kom till Tobruk från Egypten, där de hade deltagit i en rysk-egyptisk flottövning.