Ovaccinerade tyskar kan portas från evenemang

Av:  TT

Tysklands förbundskansler Angela Merkels stabschef Helge Braun (till höger) varnar för tuffare tag mot ovaccinerade.
Tysklands förbundskansler Angela Merkels stabschef Helge Braun (till höger) varnar för tuffare tag mot ovaccinerade.

Ovaccinerade tyskar kan komma att portas från restauranger, biografer och andra offentliga tillställningar om smittotalen fortsätter att stiga, säger förbundskansler Angela Merkels stabschef Helge Braun. Men han får mothugg av ledande politiker.

Efter en period av nedgång har smittotalen i Tyskland återigen ökat sedan början av juli, som en följd av det smittsammare deltaviruset. Varje vecka ökar antalet fall med 60 procent trots att nästan hälften av befolkningen är vaccinerad, enligt Helge Braun.

Mer frihet

Om siffrorna fortsätter att gå åt fel håll kan Tyskland hamna i ett läge där ”vaccinerade personer definitivt kommer ha mer frihet än ovaccinerade”, säger Braun till tidningen Bild am Sonntag.

– Det kan betyda att det inte längre kommer vara möjligt för ovaccinerade personer, även om de har testat sig, att besöka platser som restauranger, biografer och arenor, säger han.

Helge Braun befarar att antalet nya fall av covdid-19 kan nå upp till 100 000 om dagen om två månader om inte fler tyskar vaccinerar sig.

Avvisar förslag

Hans förslag om begränsningar för dem som inte är vaccinerade fick genast mothugg av flera ledande politiker, däribland CDU:s partiledare Armin Laschet som tros efterträda Angela Merkel som förbundskansler efter valet den 26 september.

– Jag har inte mycket till övers för obligatorisk vaccinering eller att indirekt sätta press på människor. Vi har haft som regel att du måste testa dig, vara vaccinerad eller ha tillfrisknat och jag tycker att det är en bra grundprincip, säger han till tv-kanalen ZDF.

Angela Merkel har tidigare bedyrat att Tyskland, till skillnad från bland andra Frankrike, inte kommer att göra det obligatoriskt för delar av befolkningen att vaccinera sig. 60,8 procent av tyskarna har fått minst en vaccinspruta, medan 49,1 procent är fullvaccinerade.

Publisert: