Rebeller i Tigray har intagit Unescoarv

Av:  TT-AFP

Turister tar sig fram i gångarna som binder samman klippkyrkorna i Lalibela. Arkivbild
Turister tar sig fram i gångarna som binder samman klippkyrkorna i Lalibela. Arkivbild

Rebellstyrkor i etiopiska Tigray har tagit kontroll över Lalibela, som står på Unescos världsarvslista. USA vädjar till rebellerna att skydda de unika klippkyrkorna.

Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF), vars styrkor inlett en offensiv mot grannregionen Amhara i Etiopien, har nått fram till Lalibela, ett historiskt område med elva kyrkor från 1100-talet som har huggits fram ur klippor av röd granit.

Invånare i Lalibela, som ligger 65 mil från huvudstaden Addis Abeba, uppger för AFP att staden intill världsarvet togs över utan något motstånd.

– De kom på eftermiddagen, och det förekom inga strider och fanns inga säkerhetsstyrkor häromkring, säger en invånare.

USA vädjade på torsdagen till rebellerna att skydda klippkyrkorna, som finns med på Unescos världsarvslista.

– Vi uppmanar TPLF att skydda kulturminnesmärket. Vi uppmanar också parterna i konflikten att upphöra med våldet, sade utrikesdepartementets talesperson Ned Price vid en presskonferens.

De elva monolitiska kyrkorna är tillägnade kung Lalibela, som försökte skapa ett ”nytt Jerusalem” på 1100-talet. Kyrkorna är utspridda över ett bergsområde, men förenas genom ett antal gångar.

Tigray har varit skådeplats för strider sedan i november i fjol, då premiärminister Abiy Ahmed skickade trupper till regionen för att slå tillbaka mot TPLF, det regionala ledande partiet som länge dominerade den nationella politiken.

Publisert: