Smittan ökar i fem län – kopplas till folkkära traditioner

De flesta av Sveriges län rapporterade en minskad spridning av covid-19 förra veckan – men i fem län har den i stället ökat.

Smittspridningen kopplas till två folkkära traditioner.

– De flesta fall av deltavarianten vi sett har en koppling till EM i fotboll, säger Shah Jalal, smittskyddsläkare i Gävleborg.

Deltavarianten ligger bakom ökningen i de län som sett en ökad spridning av covid-19 under vecka 26.

Men i Gävleborg samt i Örebro kopplas den ökade smittan också till EM i fotboll.

– De flesta fall av deltavarianten vi sett har en koppling till EM i fotboll och resor till matcher i Spanien, Ryssland, Tyskland. Efter resan har man kommit hem och smittat andra, säger Shah Jalal, smittskyddsläkare i Gävleborg.

– De sitter trångt och ropar, och då går luften från den ena personen till den andra, fortsätter han.

Svenska fotbollsfans under EM. Ingen på bilden kopplas till smittspridningen. Arkvibild.
Svenska fotbollsfans under EM. Ingen på bilden kopplas till smittspridningen. Arkvibild.

Totalt 26 fall av deltavarianten har rapporterats i Gävleborg, varav 19 fall inkom under förra veckan.

– De flesta är unga i åldrarna 20–29. Sedan är det enstaka fall där vuxna med barn har varit på resa, säger Shah Jalal.

Örebrobor på fotbollsresa

I Örebro har smittan också ökat under EM, men främst i åldersgruppen 50–59 år. Ett tiotal av de nya fallen har koppling till en fotbollsresa i St Petersburg i Ryssland.

Trots ökningen är smittspridningen dock fortsatt låg i Örebro, och den 6 juni vårdades inga covidpatienter på sjukhus.

I Västerbotten och Västernorrland kopplar man den ökade smittan till midsommarfiranden.

Det rör sig fortsatt om låga siffror i Västerbotten.

– Det kan ha varit en effekt av midsommarfiranden. Vi har sett en del barn och unga mellan 10–19 visa positivt, vilket kan tyda på att smittan sker inom familjer, säger Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare i Västerbotten.

– En del av ökningen förra veckan gällde två kluster med ganska många personer. De är smittspårade och inringade, fortsätter hon.

Midsommarfirande i Dalarna 2020. Arkivbild.
Midsommarfirande i Dalarna 2020. Arkivbild.

40–49 åringar i Västerbotten

De flesta nya fall i Västerbotten är personer i åldersgruppen 40–49 år. Det har varit mycket få fall i äldre åldersgrupper, och inga alls bland personer över 70.

– Det är för tidigt att säga något säkert men de provsvar som kom idag talar inte för att smittan kommer att fortsätta öka, säger Gunilla Persson.

Antalet patienter på sjukhusen i Västerbotten minskar sakta, både inom slutenvården och på iva. Men det brukar ta tre veckor från det att smittan ökar till att man ser en ökning i vården, enligt Gunilla Persson.

75 procent var delta i Västernorrland

Västernorrland ser också en ökad smitta, från låga nivåer.

– Fallen har fördubblats sedan veckan innan, men det är små tal det handlar om, säger Maria Tempé, biträdande smittskyddsläkare i Västernorrland.

– Det finns en del smitta relaterad till midsommarfirandet och mest inom familjer. Folk rör på sig mer och reser nu. Vi har också några fall kopplade till idrottsaktivitet och läger, fortsätter hon.

Maria Tempé, biträdande smittskyddsläkare i Västernorrland.
Maria Tempé, biträdande smittskyddsläkare i Västernorrland.

Vården i Västernorrland är fortsatt kraftigt belastad – men trycket beror främst på att ordinarie vård som prioriterads ned under pandemin måste skötas.

Siffrorna är låga, men bland de covidprover som visat positivt i Västernorrland under vecka 26 visade sig 75 procent vara deltavarianten.

– Eftersom det gäller så pass få påverkas den siffran av enstaka fall. Men deltavarianten är ju mer smittsam och vi tror, som alla andra, att det är en tidsfråga innan den tar över, säger Maria Tempé.

Västernorrland ser väldigt få fall bland äldre i dag, och enstaka fall hos barn.

Smittan ökar i Sörmland

Även i Sörmland ökade smittan förra veckan jämfört med veckan innan, men siffrorna är låga. Under vecka 26 konstaterades 40 nya fall, jämfört med 29 vecka 25.

– Vi ser ingen särskild förklaring. När siffrorna är låga spelar några få tal större roll, säger Mikael Stenhem, tillförordnad smittskyddsläkare i Södermanland.

– Vi har fyra bekräftade fall av deltavarianten, men där är det en eftersläpning i siffrorna. Förmodan är att deltavarianten kommer att ta över mer och mer.

DAILY Den nya ryska coronakrisen

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, Aftonbladets utrikespolitiske kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE