Svenskars blod räddade tyska soldater

Av:  TT

Sverige har en snabbinsatsstyrka på omkring 150 personer i Mali. Bilden är från Sveriges deltagande i FN-insatsen Minusma 2015.
Sverige har en snabbinsatsstyrka på omkring 150 personer i Mali. Bilden är från Sveriges deltagande i FN-insatsen Minusma 2015.

På midsommarafton utsattes den tyska FN-styrkan i Mali för en attack av en självmordsbombare. Tolv soldater sårades och flögs med helikopter in till den tyska basen Camp Castor, där de fick sjukvård och blod som tappades från det svenska förbandet.

Den svenska FN-styrkan inryms på den tyska basen och arbetar enligt ett koncept som kallas för vandrande blodbanker. Det bygger på att soldater och officerare tappas på blod med jämna mellanrum, skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

I ett brev till försvarsminister Peter Hultqvist uttrycker Tysklands försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer stor tacksamhet över det svenska förbandets agerande. Alla skadade överlevde.

Peter Hultqvist säger i en skriftlig kommentar till TT att Sveriges allierade och partners i Mali står enade i kampen mot terrorism:

”Jag är mycket stolt över vad svensk personal åstadkommit i räddningsinsatsen efter attentatet mot den tyska kontingenten. Mina tankar går självklart till de drabbade och deras anhöriga.”

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN