Covidutbrott bland bärplockare: ”15 nya fall igår”

23 thailändska bärplockare har bekräftats smittade av coronaviruset.

Utbrottet har inträffat på en anläggning i Bispgården i Jämtland som huserar 117 bärplockare från Thailand.

– Många personer som löper risk att bli infekterade, säger Annika Ersson, smittskyddsläkare, region Jämtland Härjedalen.

I slutet av förra veckan upptäcktes ett utbrott av covid-19 vid en anläggning för bärplockare i Jämtland.

Initialt bekräftades åtta av anläggningens totalt 117 thailändska bärplockar vara smittade med coronaviruset. Nu har ytterligare 15 fall upptäckts vilket gör att det hittills handlar om totalt 23 fall.

Smittskyddet i region Jämtland Härjedalen inväntar fortfarande de provresultat som kan ge svar om vilket virusmutation det handlar om – men troligen handlar det om Delta.

– Vi har inte fått provsvar ännu, men jag skulle blir förvånad om det inte handlar om deltavarianten, säger Annika Ersson, smittskyddsläkare region Jämtland Härjedalen.

Enligt regionen har bärplockarna vaccinerats med minst en spruta.
Enligt regionen har bärplockarna vaccinerats med minst en spruta.

Många personer löper risk att infekteras

Enligt uppgifter till Aftonbladet har betydligt fler av anläggningens bärplockare smittats än de 23 som hittills bekräftats sjuka.

Annika Ersson är dock inte oroad över att smittan ska komma att sprida sig till övriga samhället, utan tror att utbrottet kommer förbi begränsat till anläggningen.

– Det är omfattande så till vida att det är många personer som löper risk att bli infekterande. Samtidigt är det personer som lever i en bubbla och det finns knappt någon förutsättning för att de ska kunna sprida vidare smittan, säger Annika Ersson.

Enligt regionens smittskydd har bärplockarna vaccinerats med minst en spruta.

– Enligt deras arbetsgivare så ska alla ha mottagit minst en spruta vaccin innan de kommit in i landet, säger Annika Ersson.

Bo Axelsson är skeptisk till att allt gått rätt till med PCR-testerna.
Bo Axelsson är skeptisk till att allt gått rätt till med PCR-testerna.

”De fuskar med PCR-tester”

Bo Axelsson driver bärplockarföretaget Blommor och Bär, vars anställda smittats. Han tror inte att rekryteringsbolaget han använt för att få hit de thailändska bärplockarna ljuger när de säger att de vaccinerat personalen.

Dock tror han inte att allt gått rätt till när de gäller de PCR-test som måste tas max 48 timmar innan man får resa in i Sverige.

– Jag tycker att Thailand har skickat på mig det här. Vaccinet har de säkert fått. Deras kontroller kring PCR-tester som måste göras inom 48 timmar, de tror jag inte ett jävla skit på, säger Bo Axelsson.

Enligt honom har flera andra bärbolag han varit i kontakt med också drabbats av virusutbrott.

– Jag har pratat med flera bolag i landet som råkat ut för samma situation som vi. Deras thailändska bärplockare har också smittats, säger Bo Axelsson.

Blommor och Bär har nu hyrt en större fastighet för att möjliggöra att de bärplockare som bekräftas smittade kan isoleras på ett säkert sätt.

– Dessutom får de tillagad mat skickad till anläggningen, och bären hämtas av bilar på natten. Enligt smittskyddet är det en mikroskopisk risk att det här utbrottet får spridning i övriga samhället, säger Bo Axelsson.

Publisert:

LÄS VIDARE