Ytterligare fyra anhållna efter påskupploppen

TT

Publicerad 2022-09-13

Motdemonstranter tände eld på tre polisbussar i Sveaparken i Örebro, där Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, hade fått tillstånd för en sammankomst på långfredagen.

Ytterligare fyra personer har anhållits efter det våldsamma upploppet i Örebro under långfredagen, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Det rör sig om fyra män i åldrarna 21–27 år. De är anhållna på sannolika skäl misstänkta för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Sammanlagt har 27 personer frihetsberövats efter upploppen i påskas, misstänkta för brottet. Fyra av dem är minderåriga som släpptes kort efter frihetsberövandet.

Oroligheterna bröt ut i påskas då den högerextreme politikern Rasmus Paludan, som gjort sig känd för sina koranbränningar, besökte – eller planerade att besöka – Örebro, Linköping, Norrköping, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby. Det följdes av våldsamma upplopp med skadegörelse och våld främst riktat mot polisen.

På långfredagen hade Rasmus Paludan beviljats tillstånd att ordna en sammankomst i Örebro, men den kunde aldrig inledas och han själv befann sig aldrig i Sveaparken.

Hittills har elva personer dömts till fängelsestraff från två till sju och ett halvt år, enligt polisen. Åtta av domarna har även gått vidare till hovrätten där straffet landat på mellan ett år och fem och ett halvt års fängelse.