S: Turkiet bör utlämna "kurdiska räven"

Annika Andersson/TT

Johanna Cederblad/TT

Publicerad 2023-07-11

Socialdemokraternas Morgan Johansson håller pressfika på temat svenskt Natomedlemskap.

Ett mycket bra besked. Äntligen kan Sverige planera försvaret tillsammans med Nato, tycker Peter Hultqvist (S), som var försvarsminister då Sveriges Nato-ansökan lämnades in.

Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson för S, vill nu att regeringen sätter press på Turkiet om att utlämna kriminella till Sverige.

Socialdemokraterna har varit i kontakt med regeringsföreträdare om avtalet som slutits mellan Sverige och Turkiet, men vill inte säga när i processen det skedde eller med vem de talade.

– Det finns en överenskommelse. Vi hade en del följdfrågor på det, men vi har fått tillfredsställande svar. Det vi var oroliga för var om man skulle föra in nya moment, säger Morgan Johansson (S).

Man så har det inte blivit, försäkrar både han och Peter Hultqvist (S).

Hultqvist berättar att han tagit del av den överenskommelse som togs fram på måndagen.

– Den bygger på överenskommelsen som vi kom fram till i Madrid förra året. De saker som har blivit aktuella senare, som koranbränningar och EU-frågan, finns inte med, säger Peter Hultqvist till TT.

– Hade det varit så hade det varit djupt problematiskt, säger Morgan Johansson.

Vill inte kritisera processen

Ingen av dem vill kritisera Sveriges agerande under det år som gått, båda hoppas nu att Sverige så fort som möjligt verkligen blir medlemmar i Nato.

Men Johansson säger att han blev en smula irriterad och bekymrad då han upplevde att regeringen svajade något i höstas om huruvida kärnvapen skulle få placeras i Sverige. Men den frågan löstes då regeringen höll sig till den ursprungliga linjen.

Gängkriminella

Morgan Johansson vill framhålla att överenskommelsen också innebär en ömsesidighet, och tar upp att svenska gängkriminella gömmer sig i Turkiet. Bland de mest uppmärksammade är den efterlyste man som blivit känd som ”kurdiska räven”, som har turkiskt medborgarskap och som enligt uppgift bor i Turkiet.

Mannen uppges vara drivande bakom gängvåldet i Stockholm. Turkiet bör bistå Sverige i att få honom utlämnad hit, säger Johansson.

– Sverige bör ta upp detta med Turkiet skarpt, det är oacceptabelt att kriminella kan sitta där och planera brott.Turkiet ska inte vara en fristad för gängkriminella.