C-profilen Helena Lindahl ställer upp i partiledarvalet

Riksdagsledamoten Helena Lindahl vill ta tillbaka landsbygdsrösterna – och driva ”köksbordsnära” politik.

Nu ställer hon upp i kampen om att bli Centerpartiets nästa ledare.

– I dagens politiska läge behöver man nog vara öppen för att åtminstone prata med alla, säger Helena Lindahl till Aftonbladet.

Helena Lindahl från Västerbotten har suttit i riksdagen i tolv år – nu ställer hon upp i kampen om att efterträda Annie Lööf som Centerpartiets partiledare.

– Jag har nyligen haft ett bra samtal med valberedningen i dag och har informerats av dem om att jag har fått rätt många nomineringar av medlemmar och kommunala kretsar. De behöver vara representerade i den här processen och av den anledningen så har jag efter väldigt mycket funderingar meddelat att jag står till förfogande, säger Helena Lindahl.

Känner stöd

Även om nomineringarna från C-distrikten runt om i landet inte är lika många känner Helena Lindahl ett stöd från vad hon beskriver som en folkrörelse som kretsar kring att partiet ska driva landsbygdsfrågorna hårdare.

– Jag är ju landsbygdsbo och kommer nog förmodligen alltid att vara det och jag tycker det är viktigt att vi tar tillbaka de väljarna som vi förlorade. Vi har ju gått ner i många landsbygdskommuner.

Helena Lindahl har en borgerlig profil och vill driva en ”köksbordsnära” politik.
Helena Lindahl har en borgerlig profil och vill driva en ”köksbordsnära” politik.

Helena Lindahl blev känd för en större rikspolitik i januari 2019 när hon gick emot Annie Lööf och partilinjen och röstade emot Stefan Löfven som statsminister. I tidningsartiklar beskrevs hon efteråt som C-rebellen – men det är en beskrivning som Helena Lindahl vänder sig emot.

– Jag tycker att det är ett epitet som andra har hittat på faktiskt. Jag känner mig inte särskilt rebellisk utan det var väl det att vid ett tillfälle så kände jag att jag behövde stå upp för det jag hade lovat väljarna och det var väldigt viktigt. Men det är inte så att jag står med armarna i kors och stampar i golvet var och varannan dag. Jag är ju centerpartist och driver centerpartistiska frågor.

”Bra position”

Helena Lindahl har en borgerlig profil och vill bryta med den linje som Centerpartiet drivit hittills – att inte delta i några politiska förhandlingar med Sverigedemokraterna.

– Jag tänker att verkligheten ser annorlunda ut i dag. I dagens politik behöver man nog vara öppen för att åtminstone prata med alla. Det innebär ju inte att man ska förhandla allt med alla.

Alireza Akhondi har tidigare gått ut med att han kandiderar till posten som ny Centerledare…
Alireza Akhondi har tidigare gått ut med att han kandiderar till posten som ny Centerledare…
…liksom EU-parlamentarikern Emma Wiesner.
…liksom EU-parlamentarikern Emma Wiesner.

Skulle C har sin naturliga hemvist jämte Socialdemokraterna eller Moderaterna med dig som partiledare?

– Jag tycker att det är en ganska bra position som Centerpartiet har, att man utgår från mitten. Att man helt enkelt förhandlar sakpolitik och kan vara öppen och prata med alla. Däremot så har vi ju en naturlig hemvist när det gäller vissa frågor, till exempel ekonomiska frågor och företagsfrågor, som kanske är med naturliga tillsammans med partierna i den gamla Alliansen.

Kan Centerpartiet befinna sig i samma regeringsunderlag som Sverigedemokraterna?

– I dagsläget så ser jag inte det utan jag tror att det viktigaste är att man i behöver vara öppen för att prata sakpolitik. Men jag ser inte i dagsläget något sådant. Vi är precis i början på en mandatperiod nu där Centerpartiet först och främst behöver fokusera på att utveckla sin egen politik.

Betonar sakpolitiken

Helena Lindahl säger att hon vill driva en politik som är nära det som folk pratar om kring köksbord och fikarum. Det kan handla om plogning av vägar och att utveckla service som människor saknar runt om i landet.

– Vi är ju ett borgerligt och decentralistiska parti och då är det också viktigt att förverkliga sakpolitik, om allt ifrån individens frihet till att representera det vardagsnära köksbordsperspektivet, i både stad och land.

Publisert:

LÄS VIDARE