Frankrike avslutar antiterrorinsats i Afrika

TT

Publicerad 2022-11-09

Den franskledda militära insatsen Operation Barkhane, som har syftat till att bekämpa jihadist- och terroristgrupper i Sahelregionen i Afrika, avslutas efter åtta år.

– Jag har tillsammans med våra samarbetspartners beslutat att offentliggöra avslutandet av Operation Barkhane, säger Frankrikes president Emmanuel Macron i samband med en presentation av landets framtida militärstrategi.

Beslutet har fattats som en konsekvens av de senaste månadernas erfarenheter, säger presidenten. Tidigare i år bad militärjuntan i Mali att Frankrike skulle dra tillbaka sina styrkor från landet.

– Vi kommer fortsätta att stödja länderna i regionen militärt, men baserat på nya principer som vi ska utforma tillsammans, säger Macron.

En ny strategi ska vara på plats inom det kommande halvåret.

Sverige har deltagit i insatsen genom den internationella insatsstyrkan Task Force Takuba, där det har ingått ett svenskt specialförband på cirka 150 soldater.

Insatsen inleddes 2014 och genomfördes tillsammans med fem länder, tillika tidigare franska kolonier, i regionen: Mali, Mauretanien, Tchad, Niger och Burkina Faso.

En fransk styrka på 3 000 soldater ska bli kvar i regionen.

Macron meddelade också att Frankrike ska stärka sitt försvarssamarbete med Storbritannien. I början av 2023 ska länderna arrangera ett toppmöte.