Tyska teorin: Medveten attack mot Nord Stream 1 och 2

Publicerad 2022-09-27

Först började det läcka gas ur Nord Stream 2.

Några timmar senare föll trycket även i Nord Stream 1.

Tysklands regering tror att någon förstört ledningarna i en riktad attack med ubåt eller attackdykare, rapporterar tidningen Tagesspiegel.

Följ ämnen
Ukraina

Energipriserna i Europa började explodera när Ryssland i början av september stängde Nord Stream 1 för gasleveranser till Europa.

Systerledningen Nord Stream 2 stod färdig för ett år sedan, men bara dagar före Rysslands invasion av Ukraina tillkännagav Tysklands förbundskansler Olaf Scholz att den inte ska tas i bruk.

På måndagen upptäcktes först ett tryckfall i ett av de två rören i Nord Stream 2. Några timmar senare blev det känt att båda ledningarna som utgör Nord Stream 1 drabbats av samma sak.

Det betyder i klartext att det har gått hål i rörledningarna och att gas läcker ut i Östersjön.

– Det är stillastående gas i ledningarna även när leveranserna har stängts av, säger en talesperson för Nord Stream till Aftonbladet.

Bubblor hittade på ytan

Det första läckaget bekräftades genom att stora områden med bubblor upptäcktes på ytan utanför den danska ön Bornholm, uppger Deutsche Welle.

Klockan 13.52 förbjöds båtar och flygplan att åka närmare än fem sjömil respektive 1 000 höjdmeter från platsen.

Timmar senare upptäcktes de två läckagen på Nord Stream 1. Klockan 20.41 utfärdades därför nya navigationsvarningar på två ställen längre åt nordost.

– De tre platserna ligger förhållandevis långt från varandra, säger Tobias Nicander på Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral.

De båda läckagen på Nord Stream 1 har inträffat på två ställen med knappt sju kilometers inbördes avstånd. De ligger i ett område knappt halvvägs mellan Bornholm och Karlskrona.

Därifrån är det ytterligare drygt 70 kilometers avstånd till läckaget på Nord Stream 2, alldeles sydost om Bornholms kust.

Teorin: Medvetet angrepp

Varken företaget Nord Stream eller tyska myndigheter har givit någon annan officiell kommentar än att orsaken till läckagen utreds.

Tidningen Tagesspiegel uppgav dock under natten mot tisdagen att Tysklands regering utgår från teorin att det handlar om medvetna angrepp.

– Vi kan inte föreställa oss ett scenario som inte innebär en riktad attack. Allt talar emot att det skulle vara slumpen, säger en källa med insyn i de federala myndigheternas arbete till tidningen.

Berörda myndighetspersoner har också informerats om att en sådan attack måste ha utförts med ubåt eller attackdykare, skriver Tagesspiegel vidare.

Nu ska tyska myndigheter inspektera skadorna på plats och leta efter eventuella bevis. Enligt tidningen förväntas resultaten dröja eftersom det tar tid att ta sig till havets botten.

Nord Streams talesperson vill inte kommentera i detalj vad företaget gör nu.

– Vi har informerat myndigheterna och jag kan repetera att vi undersöker omständigheterna, säger han.

Hur mycket gas som kan ha läckt ut är okänt, men det handlar om gigantiska mängder. Enbart Nord Stream 2 innehöll 300 miljoner kubikmeter när den stod färdig, enligt The Guardian.

– Merparten löser upp sig i vattnet, men en viss andel når också luften ovanför ytan, säger talespersonen.