Satellitbilder från Nasa avslöjar Rysslands vetekupp

Trots kriget har årets skörd i Ukraina varit oväntat framgångsrik.

En stor del av jordbruksmarken ligger i ockuperade områden och hamnar därför i rysk ägo.

Satellitbilder från Nasa visar nu att vete för miljarder kronor har stulits.

Trots kriget i Ukraina har årets veteskörd varit oväntat stor i landet. Totalt har 26,6 miljoner ton skördats under 2022, enligt en ny rapport som Nasa tagit fram via sitt program för livsmedelssäkerhet och jordbruk.

Under våren och sommaren trodde experter att siffran skulle bli betydligt mindre. Jordbruksexperter varnade tidigt för att den minskade exporten innebär matbrist i andra delar av världen.

Underlaget som Nasa använt sig av i rapporten baseras på information som tagits fram med hjälp av nya satellitbilder. Bilderna har analyserats över tid för att hitta färgförändringar som vittnar om var vete skördats och inte.

”Våra satellitbaserade siffror för veteskörden under hösten 2022 visar att bönderna hade en i stort sett framgångsrik skörd” säger programmet Nasa Harvests chef Inbal Becker-Reshef i rapporten.

Längs frontlinjen syns ett mörkare fält som är oskördat spannmål.
Längs frontlinjen syns ett mörkare fält som är oskördat spannmål.
På satellitbilder från juli i år kan man se ukrainska områden som som kunnat skördas (blå pilen) och oskördade fält (röda pilen).
På satellitbilder från juli i år kan man se ukrainska områden som som kunnat skördas (blå pilen) och oskördade fält (röda pilen).

Värderas till tio miljarder kronor

Satellitbilderna visar samtidigt att en stor del av skörden kan gå förlorad. Omkring en femtedel av skördarna ligger i områden i östra Ukraina som Vladimir Putin har ockuperat och ”annekterat” i samband med invasionen.

22 procent av skörden ligger därmed i ryssarnas händer. Skörden som Ukraina går miste om värderas till en miljard dollar (tio miljarder svenska kronor), enligt rapporten.

Det är fortfarande oklart vad som händer med skörden i östra Ukraina. Ryssland har tidigare exporterat spannmål som stulits från ockuperade områden i Ukraina till länder som Libyen och Iran, enligt Bloomberg.

Ryssland har förnekat att man stjäl spannmål från Ukraina men väljer att hålla uppgifter om exporter hemliga.

Publisert:

LÄS VIDARE