Kungen: Oroliga tider vi lever i

TT

Publicerad 2023-09-12

Kungen tillsammans med drottning Silvia, talman Andreas Norlén och statsminister Ulf Kristersson. Till höger syns kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Kungen påminde om de ”oroliga tider” som Sverige befinner sig i när han öppnade riksmötet. Han pratade om kriget i Ukraina, gängvåldet och klimatfrågan.

– Medborgarna förväntar sig att ni tar ert uppdrag på allvar, sade kungen till riksdagsledamöterna.

Kungen, som firar 50 år på tronen i veckan, öppnade riksmötet med sitt traditionsenliga tal där han tog upp flera konflikter och samhällsproblem som påverkar Sverige.

– Det är oroliga tider vi lever i, Rysslands brutala anfallskrig på Ukraina påverkar hela vår del av världen och EU har infört sanktioner mot Ryssland. Vi som land stöttar Ukraina och deras rätt till frihet och självbestämmande. Sverige står på tröskeln till att bli medlem i Nato, och i och med det inleds en ny era i svensk säkerhetspolitik, sade kungen.

Han nämnde att de pågående gängkonflikterna inte endast påverkar gängmedlemmarna, utan även anhöriga som syskon och föräldrar.

– Det är en fråga för hela vårt land, sade kungen och fortsatte med att ta upp andra frågor som terrorhot och klimatförändringarna.

– Hotnivån har höjts vad gäller risken för terrordåd. Det kräver varsamhet och samverkan. Samtidigt fortsätter klimatet att vara en ödesfråga för Sverige och världen. Allt detta ställer höga krav på er, att fatta väl avvägda beslut för medborgarnas bästa.

ANNONS