Ommöbleringen i Kina – på grund av otrohet?

Jonas Cullberg/TT

Publicerad 2023-07-25

Qin Gang konsulterar grundlagen vid en presskonferens i Peking i våras.

Att Kinas utrikesminister Qin Gang får sparken sker efter rykten om att han haft en otrohetsaffär med ett tv-ankare i Hongkong. Men det oväntade draget kan också ha utlösts av Ukrainakriget och supermaktsrivaliteten med USA.

– En spekulation som förekommer i utlandskinesiska medier är att han har en relation och ett barn med henne, vilket strider mot partiets disciplinregler, och att detta kommit ut, säger Torbjörn Lodén, Kinakännare vid Stockholms universitet.

Men att Qin Gang fått sparken kan också återspegla motsättningar kring Kinas utrikespolitik, enligt Torbjörn Lodén.

– Sedan Qin Gang blev utrikesminister har han gått hårt fram mot USA. Ledarna i Peking tycker att de befinner sig i ett svårt utrikespolitiskt läge, säger Torbjörn Lodén.

– Genom talet om en gränslös vänskap med Ryssland har de hamnat i en mycket besvärlig situation i och med att kriget går dåligt och Ryssland är väldigt isolerat internationellt, säger Torbjörn Lodén.

– Ett annat problem är att världshandeln går dåligt. Det finns all anledning att hålla ögonen på den kinesiska utrikespolitiken. Jag tror att de kommer försöka distansera sig mer från Ryssland.

ANNONS