”Något är på gång” i Belarus – Putin träffar Lukasjenko

Publicerad 2022-12-20

Putin har rest med en sällsynt tung delegation till Belarus.

Ukraina fruktar att en ny offensiv på Kiev förbereds.

– Den belarusiska rollen i det här kriget kan ändras inom en snar framtid, säger säkerhetsanalytikern Konrad Muzyka.

På pappret handlar överläggningarna om ekonomiska frågor. Men det verkar osannolikt.

När president Vladimir Putin landade i Minsk på måndagseftermiddagen var det för första gången på tre år. Presidenten flankerades av försvarsministern Sergej Sjojgu och utrikesminister Sergej Lavrov. Senast en sådan tung rysk delegation var på besök i Belarus var före kommunismens fall.

För bara några veckor sedan var försvarsminister Sjojgu i Belarus och signerade någon form av försvarsavtal.

”Det tyder på att något är på gång”, skriver Diana Magnay, korrespondent i Moskva för Sky News.

Lukasjenko och Putin i Minsk under måndagen.

En ”impopulär köttkvarn”

Väl på plats betonade Putin att Belarus och Lukasjenko är hans närmaste bundsförvanter. Belarus har formellt ännu hållit sig utanför kriget – men är rejält insyltade.

Exemplen är flera. Ryska styrkor har fritt spelrum att använda belarusiskt territorium för sin krigsapparat. I oktober meddelade att regimen i Minsk att 9 000 ryska soldater var på väg in i landet för att ”skydda” gränsen mot Ukraina. Belarus utbildar ryska styrkor, vårdar skadade ryska soldater och bistår med militär utrustning.

Precis före Putins besök genomförde den belarusiska militären stora beredskapsövningar. Nyhetsbyrån Interfax uppger att ryska styrkor förbereder nya militärövningar i Belarus.

– Tittar man på mobiliseringsåtgärderna som genomförts de senaste månaderna, som att kalla in reservister till militärkontor och bekräfta deras adresser, indikerar att den belarusiska rollen i det här kriget kan ändras inom en snar framtid, säger säkerhetsanalytikern Konrad Muzyka till Sky News.

Vissa bedömare tror att Putin vill ha förstärkning av belarusiska soldater. Frågan är om Lukasjenko är beredd att gå så långt.

Bland befolkningen vore det ytterst impopulärt att tvingas in i ett krig. Att kasta in militären i en ”impopulär köttkvarn” vore dessutom riskfyllt för regimen i Minsk, säger Artyom Shraibman, expert på Belarus på tankesmedjan Carnegie Endownment Centre, till Sky News.

Samtidigt står diktatorn Lukasjenko i skuld till Putin efter att ha fått hjälp med att slå ner protesterna mot det riggade presidentvalet för två år sedan.

Volodomyr Zelenskyj.

Varnar för ny offensiv mot Kiev

För Putin flödar likkistor med döda soldater hem till Ryssland, samtidigt som det var längesedan några betydande framryckningar gjordes på slagfältet.

Trots det höjer regeringen i Kiev bestämt ett varningens finger. Redan före besöket flaggade Ukraina för att Ryssland kan förbereda en ny offensiv mot huvudstaden Kiev – så snart nya soldater är redo för strid.

– Den andra delen av mobiliseringen, med 150 000 män, kommer att ta minst tre månader att förbereda. Det betyder att de kommer att inleda nästa steg av offensiven senast i februari. Precis som förra året. Det är deras plan, säger försvarsministern Oleksii Reznikov till The Guardian.

Om det är vad Putin vill är ännu höljt i dunkel. Flertalet bedömare har konstaterar emellertid att det potentiella hotet från Belarus tvingar Ukraina att avsätta militära resurser i norr.