Tusentals kurder demonstrerade i Paris

TT-AP-AFP

Publicerad 2023-01-07

Kurdiska aktivister viftar med PKK:s flagga under en demonstration i Paris på lördagen.

Tusentals kurder demonstrerade under lördagen i Paris för att uppmärksamma det olösta mordet på tre kurdiska aktivister. Ett av offren var en av grundarna av Kurdistans arbetarparti, PKK.

Marschen genom Paris hålls varje år för att uppmärksamma det olösta trippelmordet på de kurdiska aktivisterna Fidan Dogan, Leyla Saylemez och Sakine Cansiz i den franska huvudstaden.

I år har det gått tio år sedan de tre kvinnorna hittades ihjälskjutna i en kurdisk organisations lokaler den 10 januari 2013. Samtliga tillsynes avrättade med skott i nacken.

En misstänkt mördare – en turkisk medborgare – dog i polisens förvar innan han kunde ställas inför rätta.

Sakine Cansiz var en av grundarna av PKK, terrorstämplat av Turkiet, USA och EU. Bland demonstranterna viftade många med organisationens flagga.

Misstänker Turkiet

Morden förblir olösta, men kurdiska aktivister har pekat ut Turkiets underrättelsetjänst som ansvarig. Turkiet nekar till inblandning.

Frankrike är hem åt Europas näst största kurdiska befolkning efter Tyskland, och tusentals deltog i marschen. Demonstranter kom även med buss från andra europeiska länder, däribland Tyskland, Nederländerna och Belgien.

Under marschen hedrades även de tre offren för attentatet mot ett kurdiskt kulturcentrum i Parks dagen före julafton. De båda attentatsplatserna ligger bara ett stenkast från varandra.

I fallet den 23 december misstänker polisen att gärningsmannen, en fransk medborgare i 70-årsåldern, hade rasistiska motiv.

Kontroversiell flagga

PKK-flaggan – röd, grön och gul med en stjärna i mitten – har den senaste tiden vållat debatt i Sverige.

Regeringen lägger i vår fram ett lagförslag som kriminaliserar deltagande i terrororganisationer.

När utrikesminister Tobias Billström (M) intervjuades om lagen strax före jul sa han, enligt den turkiska nyhetsbyrån Anadolu agency, att det ska bli förbjudet att vifta med PKK-flaggor.

Uppgifterna förnekades dock av UD:s pressavdelning. Billström förtydligade senare att förslaget inte innebär ett direkt förbud, men att flaggviftning kan komma att användas som bevis för stöd till en terrororganisation.

ANNONS