Ebba Buschs uppmaning till Magdalena Andersson: Ring Jimmie Åkesson

Publicerad 2023-11-16

Ebba Busch (KD) under en EU-politisk partiledardebatt i riksdagen på onsdagen.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch går till hårt angrepp mot Magdalena Andersson efter gårdagens partiledardebatt, där S-ledamoten Jamal El-Haj hamnade i centrum.

Vice statsministern kallar S-ledarens agerande ”ovärdigt” och uppmanar Andersson att ”hålla rent” mot antisemitism i sitt parti.

– Mitt råd till Magdalena Andersson är att hon ska ringa Jimmie Åkesson. Han har erfarenhet av att utesluta personer med tveksamma åsikter, säger Busch.

Onsdagens EU-politiska partiledardebatt i riksdagen kom att handla om något helt annat än Europeiska unionen.

När statsminister Ulf Kristersson (M) sa att det finns en ”terrorromantik” i delar av Socialdemokraterna svarade Magdalena Andersson med att nämna att S-ledamoten Jamal El-Haj nyligen förlorat en del av sin familj i kriget.

Bakom Magdalena Andersson i kammaren satt vice statsminister Ebba Busch (KD). När Andersson talade skakade Busch på huvudet.

Nu går hon till hårt angrepp mot S-ledaren.

– Jag sörjer med alla som har mist släktingar, anhöriga, i det här fasansfulla kriget. Men att svara landets statsminister på en väl befogad fråga med att prata om sorgen hos anhöriga som har mists, det är ovärdigt, säger Ebba Busch.

Magdalena Andersson (S) under partiledardebatten.

”Var är hans bekämpande?”

Busch ifrågasätter också Anderssons tidigare uttalande om att El-Haj ägnat sitt liv åt att bekämpa Hamas.

– El-Haj är alltså på timeout och ändå arbetar han i riksdagen och ställer frågor till utrikesministern. Nu är ju det största tillfället någonsin att bekämpa Hamas. Var är hans bekämpande? För mig är det ett fullkomligt hårresande uttalande.

– Att någon har mist släktingar är inte samma sak som att svara på varför man har en riksdagsledamot som har samröre med Hamas.

KD-ledaren uppmanar också Magdalena Andersson att agera för att få bort en antisemitism, som Ebba Busch anser att S dras med i partiet.

– Tidigare socialdemokratiska ledare har gjort det. Göran Persson har idkat självkritik, Stefan Löfven har idkat självkritik, högern idkar självkritik. Vi har varit superkritiska mot SD.

– Mitt råd till Magdalena Andersson är att hon ska ringa Jimmie Åkesson. Han har erfarenhet av att utesluta personer med tveksamma åsikter.

Aftonbladet söker Magdalena Andersson för en kommentar.

Fredrik Björkman