Fritt fram för främmande flaggor i Danmark

TT-Ritzau

Publicerad 2023-06-23

Danmarks flagga Dannebrogen kan snart få konkurrens på danska flaggstänger. Arkivbild.

Från och med lördagen är det fritt fram för danskar att flagga med vilka flaggor de vill, efter en prejudicerande dom från Danmarks högsta domstol.

Frågan har snabbt blivit politisk.

På fredagen friade domstolen en man som tidigare dömts i näst högsta instans för att ha flaggat med den amerikanska flaggan på en ort strax utanför Kolding på Jylland.

Justitiedepartementet utfärdade sedan snabbt en kungörelse i frågan.

Departementets kungörelse träder i kraft på lördagen och innebär att tre tidigare kungörelser, den äldsta av dem från 1915, som gjort gällande att det krävdes särskilt tillstånd för att flagga med annat än den danska flaggan – Dannebrogen.

I sin friande dom hänvisar domstolen till två saker. Dels att det ursprungliga förbudet endast gällde under första världskriget – då Danmark höll sig neutralt men som 1915 rasade på kontinenten – och dels att det är en yttrandefrihetsfråga.

Men frågan är hur länge flaggfriheten varar. Partiet Danmarksdemokraternas kulturpolitiska talesperson Søren Espersen säger att han är chockad över domen och tänker ta tag i frågan i folketinget efter sommaruppehållet.

– Det har aldrig funnits behov av lagstiftning förut, men det gör det nu, säger han.