Varnar efter Prigozjins död: Mordet får katastrofala konsekvenser

Publicerad 2023-08-24

Efter nyheten om sin död hyllas Wagnerchefen Jevgenij Prigozjin av sin privatarmé.

Nu varnas det för att gruppen kommer att hämnas hans död.

”Mordet kommer att få katastrofala konsekvenser”, skriver en rysk militärbloggare.

Nyheten att Wagnerchefen dött i en flygkrasch utanför Moskva kom vid 19-tiden under onsdagskvällen.

Hans privata flygplan, med flera andra Wagnermedlemmar ombord, störtade och kraschade ner på ett fält där det började brinna.

Senare på kvällen bekräftade ryska myndigheter Prigozjins död.

Någon offentlig förklaring till vad som orsakade den dramatiska flygkraschen har inte getts från ryska myndigheter.

Men privatarmén hävdar, liksom flera bedömare i västvärlden, att hans död inte var någon olycka.

Ryssland, en sann patriot i sitt hemland – Jevgenij Prigozjin dog som ett resultat av handlingar från förrädare mot Ryssland. Men även i helvetet kommer han att vara bäst! Ära till Ryssland!”, skriver ett Telegramkonto kopplat till privatarmén.

Roman Saponkov, en rysk militärbloggare, varnar för att gruppen kommer att hämnas ledarens död. I ett meddelande på Telegram, som delats av ett konto med Wagnerkopplingar, skriver han:

”Mordet på Prigozjin kommer att få katastrofala konsekvenser. De som gav ordern förstår inte alls stämningen i armén och moralen.”

Blommor vid en minnesplats för Wagnerchefen Prigozjin.

 

Wagnerchefen Prigozjin hyllas efter sin död av privatarmén.

Pekar ut Ukraina

Många bedömare anklagar Kreml och Putin för inblandning i hans död. Och även från ukrainskt håll varnas nu för hämnd från gruppen.

”Wagner kommer att ta ut sin hämnd på Putin och Sjojgu för sin ledares död. Chattrummen på Prigozjins kanaler är fyllda av uppmaningar om hämnd”, Anton Geraschenko, en rådgivare i den ukrainska regeringen på plattformen X, tidigare känd som Twitter.

Men en tidigare rådgivare till Putin, Sergej Markov, pekar ut Ukraina som ansvariga och menar att rysk underrättelsetjänst aldrig skulle göra så mot sina egna.

”För Putin var Prigozjin inte längre ett problem. För Sjojgu var Prigozjin inte längre ett problem. Stora bossar tar inte ut hämnd för de har för många verkliga problem och verkliga fiender”, skriver han i sin Telegramkanal, enligt Washington Post.

Under onsdagskvällen växte en minnesplats fram i St Petersburg i Wagnerchefens ära dit människor kom för att lämna blommor och hylla honom.

Nyheten om Prigozjins död kommer två månader efter han utmanat Putin och Kreml med sin marsch mot Moskva. Upproret avblåstes senare samma dag och han åkte till Belarus. För några dagar sedan meddelade han att han befann sig i Afrika, där Wagnergruppen är aktiva i flera länder.

En man hänger upp en banner med texten ”Wagnergruppen – vi är tillsammans”