Viruset dödar lamm och kalvar – SVA varnar

TT

Publicerad 2023-03-30

Schmallenbergviruset går hårt åt idisslares foster om moderdjuret infekteras i början av dräktigheten. Arkivbild.

Kalvar och lamm föds döda med vridna nackar, vattenskallar och krokiga ben. Schmallenbergviruset går hårt åt idisslares foster och nu varnar Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för risk för ett nytt utbrott.

– I dagsläget ser vi att det finns en risk för nya utbrott och vi uppmanar djurägare att vara observanta. Föds det missbildade kalvar i besättningen bör man kontakta sin lokala veterinär för provtagning, säger Dinah Seligsohn, biträdande statsveterinär på SVA till lantbrukstidningen ATL.

Viruset kan spridas via svidknott och fick sitt namn efter den tyska staden Schmallenberg, där det först upptäcktes. Åren 2012–2013 spreds det i stora delar av Sverige, men nu är immuniteten sannolikt borta.

Sedan slutet av förra året har viruset identifierats hos ett missbildat lamm och en kalv i Sverige. Dinah Seligsohn säger till tidningen att SVA har fått signaler från veterinärer i fält som stött på ytterligare misstänkta fall, framför allt i södra Sverige.

Vuxna djur som infekteras får bara lindriga symptom eller inga alls och enligt SVA är det inte sannolikt att viruset utgör någon hälsorisk för människor. Om moderdjur bland idisslare infekteras i början av dräktigheten kan däremot fostret skadas.