Fem punkter om masskjutningen i Maine

Uppdaterad 2023-10-28 | Publicerad 2023-10-26

18 personer sköts ihjäl och 13 skadades i masskjutningen i delstaten Maine i USA.

Efter över två dygn hittades skytten död i skogen.

Här är fem punkter om dådet.

1. 18 döda och 13 skadade

Polisen i staden Lewiston i amerikanska Maine fick larm vid 19-tiden på onsdagskvällen lokaltid om en pågående skjutning.

Polis, ambulans och räddningstjänst ryckte då ut till bowlinghallen Sparetime Recreation.

Strax därpå kom ytterligare ett larm om en skjutning – från restaurangen Schemengees Bar & Grille.

Polisen var snabbt på plats, men skytten hade då hunnit fly. Senare konstaterades 18 personer döda och ytterligare 13 personer skadade i dådet.

2. Skytten – hör röster

Den efterlyste skytten pekas ut som Robert Card, 40.

I en efterlysning från polisen beskrivs Card ha en historia av militärtjänst och utbildad vapeninstruktör som fortfarande tillhör reservstyrkorna i armén.

Enligt myndigheterna i Maine lider han av psykiska besvär där han hör röster och blev i somras inlagd på psykiatrin, efter att han hotat med att öppna eld vid en nationalgardets bas i Maine.

Timmar efter dådet hittades bilen som Card flytt i, en Subaru Outback av 2013 års modell, vid en småbåtshamn i Lisbon utanför Lewiston, enligt lokala medier.

3. Polisen till invånare: Sök skydd

Sedan dådet har de 40 000 invånarna i Lewiston, Maines näst största stad efter Portland, uppmanats att söka skydd.

Bara kilometer från skottlossningen bor svenske Johan Bergström. Han var en av dem som uppmanades att låsa sina dörrar i ett sms från myndigheterna.

– De flesta grannarna har släckt alla ljus. Vi har bara en liten lampa tänd i ett av rummen, säger Johan Bergström till Aftonbladet.

Även i grannstaden Auburn uppmanades invånarna att söka skydd.

4. Offret gick efter skytten

Polisen har arbetar med att identifiera offren – och flera av dem har offentliggjorts.

Däribland Bryan Macfarlane, 40, som deltog i en cornhole-turnering för döva på restaurangen där den misstänkte skytten Robert Card stormade in.

Hans syster Keri Brooks berättar om sorgen för CNN.

– Jag växte upp i Maine och den lokala föreningen för döva är verkligen sammansvetsade. Det var inte bara min bror som blev dödad utan även hans vänner.

Även kommunalrådet Leroy Walkers son Joseph dog i skjutningen på restaurangen. Enligt polisen tog han upp en kniv och gick efter gärningsmannen för att försöka hindra honom när han sköts till döds.

5. Dödligaste sedan 2022

Sent på fredagskvällen, lokal tid, hittades massmördaren Robert Card död i skogen i närheten av Lisbon. Där ska ha skjutit sig själv i huvudet.

Masskjutningen är den dödligaste i USA sedan skolskjutningen i staden Uvalde i Texas, rapporterar CNN.

Det var den 24 maj 2022 som den då 18-årige Salvador Rolando Ramos gick in på Robb Elementary School och dödade 21 personer.

Följ ämnen i artikeln