Sminkjättens produkter innehåller cancerframkallande ämne

Företaget Estée Lauder har marknadsfört sig med rosa bandet – nu avslöjar tidningen Sveriges Natur att vissa av produkterna kan orsaka cancer.

Hälsovetare rasar mot sminkjätten som lyckats förmå EU-kommissionen att tillåta de farliga ämnena.

– Finns det inte tillräckligt med data om ett visst ämne så ska det heller inte användas, säger Josefin Backman på Läkemedelsverket till Sveriges Natur.

Det farliga ämnet som finns i flera av sminkjätten Estée Lauders produkter är PHMB (Polyaminopropyl Biguanide).

Estée Lauder är ett av världens största sminkföretag med varumärken som till exempel Clinique, Darphin, Lab series, La Mer, Too Faced och MAC.

”Väldigt dåliga nyheter”

PHMB klassades som ett så kallat CMR-ämne i januari 2015. Tidigare har sådana ämnen förbjudits, men efter ihärdig lobbyverksamhet som kostat miljontals kronor har nu kosmetikaindustrin lyckats förmå EU-kommissionen att ändra sig och göra en ny tolkning.

Det avslöjar Naturskyddsföreningens medlemstidning Sveriges Natur i dag.

Kommissionens nya tolkning förfärade flera medlemsländers myndigheter och flera olika konsument- och hälsoorganisationer.

– Det här är väldigt dåliga nyheter. Det är en stor förändring och det är inte acceptabelt, säger Elisabeth Ruffinengo från organisationen WECF, som arbetar med frågor som rör kvinnors hälsa, till Sveriges Natur.

”Kan ta flera år”

Även det svenska Läkemedelsverket är kritiskt mot CMR-ämnena.

– Vi på Läkemedelsverket anser att CMR-ämnen per automatik ska vara förbjudna i kosmetika, säger Josefin Backman som är chef på myndighetens avdelning för kosmetika till Aftonbladet och fortsätter:

– Flera andra medlemsländer delar vår uppfattning. Även kommissionen som just nu arbetar med frågan och lagtexten har blivit uppmärksammade på detta i och med att vi har kommunicerat vår uppfattning till dem. Vi anser att det som står i kosmetikförordningen ska gälla och där framgår att CMR-ämnen per automatik är förbjudna.

Men om man vet att ämnena är farliga. Varför förbjuder man dem inte bara då?

– Det är i princip en jättebra fråga. Det finns inget enkelt svar på det – man bör ta i beaktande flera olika aspekter som till exempel exponeringsmängd och hur man utsätts för ämnet. Etanol till exempel är farligt att dricka, men är det farligt i ett ansiktsvatten?

Varför har kommissionen gjort den här vändningen?

– Vi vet faktiskt inte.

Josefin Backman berättar att det just nu pågår ett intensivt arbete med CMR-frågan i EU. Hur lång tid det arbetet kommer att ta är oklart.

– Det kan i värsta fall ta flera år, men kommissionen har sagt att det ska gå så fort som möjligt, så det hoppas vi ju att det gör, säger hon.

Vill inte kommentera

Skönhetsbranschen lyssnar emellertid inte på expertisen utan anser att PHMB är säkert att användas i kosmetiska produkter.

”PHMB har använts som konserveringsmedel i kosmetiska produkter sedan 25 år tillbaka. Det återfinns också i kosmetikalagstiftningens lista över tillåtna konserveringsmedel. Ämnet används för att konservera och därmed säkerställa till exempel rengöringsprodukter för ansiktet och hårvårdsprodukter”, skriver den svenska branschorganisationen Kosmetik- och hygienföretagen (KOHF) i ett pressmeddelande.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om det farliga ämnet PHMB i skönhetsprodukter. Då handlade det om varumärkena L’Oreal och L’Occitane.

Sminkjätten Estée Lauder har varken velat kommentera tidningen Sveriges Naturs avslöjande eller sin lobbyverksamhet gentemot EU-kommissionen.

Publisert: