Putin: Vi spelade in samtalen

avMartin Schori

Foto: Alexander Shcherbak / ALEXANDER SHCHERBAK/TASS TASS

Donald Trump anklagas för att ha läckt hemlig information till ryske utrikesministern Sergej Lavrov.

Rysslands president Vladimir Putin säger nu att ryssarna spelade in samtalet – och är beredda att lämna över dem till kongressen.

Under mötet med Rysslands utrikesminister och den ryske ambassadören i Vita huset ska Donald Trump ha avslöjat hemlig underrättelseinformation, enligt källor till flera amerikanska medier.

Vita huset dementerade först uppgifterna – men igår medgav Trump att han gett information till Ryssland. Något som inte är olagligt – då presidenten har makt att deklassificera information – men som anses olämpligt.

Får understöd

Enligt medieuppgifter i USA ska delar av det som diskuterades komma direkt från Israel – som tidigare ska ha uppmanat USA att vara försiktig med hanteringen av informationen.

Men nu kan Trump få understöd – av Ryssland.

– Om den amerikanska administrationen tycker att det är lämpligt så är vi redo att ge en inspelning av konversationen mellan Lavrov och Trump till kongressen, säger president Vladimir Putin på en presskonferens, enligt AP.

Putin säger vidare att det inte förekom några känsliga uppgifter i samtalet – och han avfärdade kritiken mot Trump med att USA gripits av ”politisk schizofreni”.

Trump ska ha avslöjat i vilken stad källan lämnade uppgifterna, något som kan göra att personen kan spåras. Informationen ska ha handlat om IS planer på att använda bärbara datorer som bomber ombord på flygplan.

Mer info kommer

ARTIKELN HANDLAR OM