Trump kommer nog sitta kvar i fyra år

NYHETER

NEW YORK. ”Det här är ändå början till slutet för Trump...”

I två års tid har de som inte står ut med miljardären från femte avenyn gång på gång fört den profetian till torgs.

Men den har aldrig visat sig stämma – och den stämmer inte den här veckan heller.

Hur mycket det än smärtar mina liberala vänner kommer The Donald med all sannolikhet bo kvar i Vita huset hela sin mandatperiod.

Det började i samma stund som Donald Trump sjösatte sin presidentvalskampanj sommaren 2015. 

Han inledde ju med en ursinnig attack på  John McCain och slog fast att Arizona-senatorn och förre presidentkandidaten inte är någon krigshjälte – trots att han 1967 sköts ner över Vietnam och sedan tillbringade fem år i fångläger.

”Jag föredrar människor som inte blir tillfångatagna”, löd Trumps något vanvördiga omdöme. 

– Så kan man omöjligen uttrycka sig om någon som tjänat sitt land så tappert. Det är kört, sa alla jag känner som är det minsta intresserade av politik och de fick tung uppbackning i media.

Det var det inte.

Och det var det inte heller – trots min omgivnings hundraprocentiga övertygelse – när han stämplade mexikanska invandrare som mördare och våldtäktsmän, när han han hamnade i konflikt med Fox News-ankaret Megyn Kelly, när han krävde ett totalt stopp för muslimer att resa in i USA, när han svingade som ursinnig släggkastare i debatterna med sina republikanska primärvalsrivaler, när han vägrade redovisa sina skattedeklarationer, när han debatterade storleken på sina händer – fast egentligen något helt annat – med Marco Rubio, när han var nedlåtande och oförskämd mot Hillary Clinton och när han lierade sig med alt höger-ikonen Steve Bannon

Varje gång hörde vi nya ”Det här är slutet” ¨– och varje gång visade det sig inte alls stämma.

När den famösa ”Grab them by the pussy”-videon blev offentlig skakade kampanjen onekligen i sina grundvalar och då var några av mina vänner och bekanta så säkra på att ”The Apprentice”-stjärnan satt sin sista potatis att man fick skäll om man ens andades att det ändå inte var helt givet, men bara några veckor senare valdes Herr Trump till president så det stämde inte riktigt då heller. 

Men drömmen om att det den här eran snart ska vara över – för det är ju vad det handlar om – brinner med sådan hetta i många hjärtan att samma visa fortsätter oförtrutet även nu. 

Påstådd nepotism och anklagelser att Trump och hans familj utnyttjar sin nya ställning för att skaffa sig affärsmässiga fördelar har flera gånger under vintern och våren varit början till slutet — och Trump-kampanjens föregivna konspiration med Ryssland och Kreml under valrörelsen i höstas är det varje vecka.

– Vänta ska ni se, snart har vi ”the smoking gun”. Jag läste nyss att det bara är en tidsfråga innan det är bevisat att ryssarna på Trumps begäran manipulerade valresultat, deklarerade en högljudd karaktär som ofta sitter på min lunch-diner och talar vitt och brett om allt han ”vet”.

Det är bara det att det stora avslöjandet varit nära förestående  sedan  advent, men det kommer aldrig och det börjar bli svårt att frigöra sig från känslan att den ”smoking gun” sådana som min lunchkompis tycker sig känna vittring av borde ha hittats vid det här laget – om den existerar.

– Men såg du inte, Bill O'Reilly föll ju i veckan. Trump står på tur, febrar en liberal Upper East Side-kompis på telefon. 

Men det är viss skillnad. O'Reilly var en tv-ikon – innan Fox New för några dygn sedan bröt med honom på grund av upprepade anklagelser om sexuella trakasserier. Trump är president. En sådan avskedas inte hur som helst.

Mina önsketänkande vänner får nog finna sig i att inget kommer hända med mindre än att handfasta bevis för regelrätt valfusk verkligen presenteras.

Övriga skandaler händer det ingenting med – inte med mindre än att demokraterna återtar majoriteten i kongressen och det sker i så fall först nästa höst.

Tills dess är ingenting början på slutet för Trump – bara början på slutet för de som förutspår hans slut hela tiden...

VECKANS KONTROVERSER I TRUMP-LAND

  • Nordkorea. Det börjar bli lite spänt, minst sagt. Trump har gjort klart att Nordkorea är ett problem som kommer hanteras, med eller utan Kinas hjälp. Och Nordkorea replikerar att man har potential att förvandla hela USA till aska. Säkerligen inte sant, men ändå. Meningsutbytena bådar inte gott.

  • Hawaii. De som bor där uppskattade inte att justitieministern Jeff Sessions avfärdade Hawaii som ”en ö ute i Stilla Havet”, apropå det faktum att en federal domare i Honolulu stoppat inreseförbudet från sju länder i Mellanöstern. Men kritiken bekom honom inte och han vägrade be om ursäkt. ”Jag ser inte att jag borde formulerat mig annorlunda”, replikerade han i intervjuer.

  • Bill O'Reilly. Att konservativa Fox News största stjärna fick sparken efter att det framkommit att han vid två tillfällen gjort upp i godo med kvinnor som anklagat honom för sexuella trakasserier har inte direkt med Trump att göra, men både stödtrupper och fiender ser händelsen som ytterligare ett tecken på de skärpta motsättningarna i den nya era som inletts. 

ARTIKELN HANDLAR OM