Trumps twitter – en guldgruva i Rysslandsutredningen

NYHETER

WASHINGTON. President Trumps tweets kan vara en guldgruva för den särskilda åklagaren Robert Muellers utredning av Trumpstabens eventuella Rysslandskopplingar. Det uppger nyhetssajten Politico.

De offentliga kommentarerna ger nämligen utredarna en tidslinje kring presidentens avsikt bakom hans olika handlingar – och kan därmed skapa stora problem både för Trump och hans anställda.

1 av 2 | Foto: Evan Vucci / AP TT / NTB SCANPIX
Donald Trump.

Att president Trump älskar mikrobloggen Twitter kan knappast ha undgått någon.

Han har själv tidigare sagt att det ger honom en ”direktlina” till det amerikanska folket, men att hans twitterflöde – med fler än 35 000 tidstämplade inlägg – skulle bli en guldgruva i den pågående Rysslands-utredningen var nog inget som Trump själv tänkte på när han startade sitt konto @realDonaldTrump i mars 2009.

Men enligt den politiska nyhetssajten Politico är presidentens tweets rena skattkistan av bevis för den särskilda åklagaren Robert Mueller och hans växande team av utredare, som just nu håller i brottsutredningen kring den misstänkta ryska inblandningen i USA:s presidentvalskampanj 2016.

– De är en guldgruva och hjälper till att måla en bild, säger Peter Zeidenberg, tidigare federal åklagare med lång erfarenhet av politiskt känsliga utredningar.

Ger en detaljerad tidslinje

För likt mejl, handskrivna anteckningar eller transkriberade konversationer från Ovala rummet så erbjuder Trumps Twitter-konto en detaljerad tidslinje för Trumps tankar och åsikter – samt hur dessa kan skilja sig från andra officiella konton. Det kan i sin tur användas för att fastställa en avsikt, vilket kan vara avgörande i en brottsutredning uppger Politico, som hänvisar till advokater och personer från tidigare Vita huset- skandaler.

– Det finns ingen anledning till att en tweet inte skulle kunna behandlas som vilket annat offentligt uttalande. Så länge det är korrekt tillskrivet författaren och verifierat så kan det utgöra ett uttalande, säger den tidigare Watergate-åklagaren Richard Ben-Veniste.

Kan orsakat problem för sina anställda

Trump uppges dock inte vara föremål för någon av FBI:s eller kongressens utredningar men enligt Politico kan hans tweets ändå användas av utredare när de försöker fastställa huruvida presidenten och hans medarbetare är sanningsenliga i förklaringarna som de ger under ed, gällande kontakterna mellan Trumpkampanjen och ryska tjänstemän.

Trumps tweets kan därför även orsaka problem för folket omkring Trump, inklusive anställda och personer som kommenterat under inläggen.

Enligt Politico ska Trumps advokater därför ha gått igenom hans tweets, för att försöka hitta fördelar för presidenten i hans ohämmade twittrande.

Varningen till Comey kan vara skrämseltaktik

– Jag tror att en utredare skulle vara nyfiken på om presidenten, som verkar i en mycket unik bubbla, använde sina tweets och andra offentliga uttalanden för att kommunicera, samordna eller direkt påverka vittnen, säger advokaten Michael Forde till Politico.

Forde nämner Trumps varning till sparkade FBI-chefen James Comey, om att han ”hoppas att det inte finns några inspelningar från deras samtal, som ett uttalande som kan tolkas som ett försök att skrämma ett vittne.

I samband med att media alltmer börjat granska presidentens tweets – som tenderar att publiceras både dagtid och under mer nattliga timmar – har både presidenten själv och hans anställda insisterat på att alla hans inlägg inte borde tolkas bokstavligen, samtidigt som presschefen Sean Spicers gjort det till en vana att svara att ”tweeten talar för sig själv”.

”Sluta snacka och kommentera”

Men sett till uppmärksamhet som Trump själv gett Rysslandsutredningen i sina tweets så menar Peter Zeidenberg att det blir en utmaning för hans advokater att hävda att presidenten inte menat allvar med sitt twittrande.

Samtidigt återstår det att reda ut vilka tweets som faktiskt skickats av presidenten själv, och vilka som han anställda varit ansvariga för.

Zeidenberg menar dock att det finns enklare sätt att rida ut stormen på.

– De flesta i hans ställning skulle börja inse och lyssna på råden från sina advokater, vilket är att; sluta snacka om detta och sluta kommentera.

Varken Vita huset eller Robert Mueller har velat kommentera uppgifterna.