Svanen sköts ihjäl – av ungdomsgänget

Foto: Privat
Svanhonan blir nu ensam kvar med sina sju ägg.

avDennis Jörnmark Callstam

NYHETER

Tre unga killar gick till attack mot en knölsvan under fredagen, skriver Mitt i Värmdö. Efter att den skjutits med luftgevär upprepade gånger gick djurets liv inte att rädda.

På lördagseftermiddagen befann sig John på en ö i Värmdö när han såg tre ungdomar komma åkandes med båt i Löknäsviken. John trodde först att ungdomarnas plan var att fiska, varför han blev förvirrad när de styrde in mot ett knölsvansbo.

– Jag tänkte bara att de kommer ju bara störa varandra, de och svanen, säger han.

Hörde skotten

Men snart hörde han ett märkligt ljud – som upprepades flera gånger. Snart förstod han att det var skott och han såg en av killarna hålla i ett gevärsliknande föremål.

John kastade sig i sin båt och åkte så fort han kunde över till ön där killarna befann sig. Han fick tag i deras båtnyckel och höll kvar ungdomarna på platsen tills Sjöpolisen var på plats.

– Jag var inte rädd, vilken karl är rädd för tre småkillar? Men jag vill ge Sjöpolisen en eloge, de var snabbt på plats.

Förundersökning inleds

Knölsvanspar håller i vanliga fall ihop livet igenom. Men hanen dog av skotten – och sju ägg finns kvar på platsen, som honan ruvar på. Stockholms Vildfågelrehab ombads göra ett sakkunnigutlåtande efter händelsen.

”Förhoppningsvis kan honan ruva ostört och föda upp ungarna på egen hand. Vi håller tummarna för en positiv utgång i detta fall och att ungdomarna ställs inför rätta”, skriver de på Facebook.

Ungdomarna greps av polisen, och en förundersökning om djurplågeri kommer att inledas.

ARTIKELN HANDLAR OM

Värmdö

Stockholm