Snöfall chockade Malmberget – ”Golfbanan var nästan bar”

NYHETER

Solen sken, folk hade bytt till sommardäck och golfbanan var nästan bar.

Dagen efter vaknade Malmberget upp till ett ymnigt snöfall – snödjupet är uppe i en decimeter.

– Det är ovanligt, ingen var beredd på det här, säger Emelie Andersson.

Foto: Läsarbild
Det bara fortsätter att snöa i Malmberget.

Lördagen bjöd på sol och varma fläktar i södra halvan av Sverige. Årets hittills högsta temperatur uppmättes i östra Småland, 29,4 grader.

I andra änden av kontrasternas väder-Sverige var det soligt och kring fem grader varmt på lördagen. Emelie Andersson bor numera i Stockholm men har spenderat helgen hos föräldrarna i Malmberget, i Norrbottens inland.

– Vintern har varit segdragen här uppe, men nu var golfbanan nästan bar och driving rangen skulle öppna på måndag, berättar Emelie Andersson vars pappa är ordförande för en golfklubb.

Men när hon vaknade på söndagen var det till ett ymnigt snöfall.

– Det snöar väldigt mycket. Det har snöat sedan jag vaknade i morse, vi hoppas att det avtar snart. Nu har det fallit över en decimeter, säger Emelie Andersson.

”Ingen var beredd”

Även om SMHI gått ut med en klass 1-varning hade familjen hoppats på att slippa snöfallet. Emelie Anderssons vän skulle ha spelat en fotbollsmatch ute vid kusten – men den har ställts in, eftersom det inte bedöms som säkert att köra dit.

– Alla har bytt till sommardäck, ingen var beredd på snön. Det är nog ingen som var speciellt glad när de vaknade i morse, säger Emelie Andersson.

Öppningen av golfbanan var redan försenad med två veckor. Nu får de än en gång invänta att snön ska tina bort från greenerna. Och i morgon åker Emelie Andersson hem till Stockholm – där sommarvärmen då hunnit försvinna för den här gången.

– Det är väldiga kontraster. Jag borde kanske valt att hälsa på föräldrarna en annan helg, konstaterar Emelie Andersson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder