Musik ska få elever att våga gå på toa

Uppdaterad 2018-03-27 | Publicerad 2017-06-05

Många elever upplever det som pinsamt att gå på toaletten i skolan. Det tror centerpartisten Cecilia Cato – som föreslår musik på toaletterna i Tingsryds kommun.

– Vi kan spara både vatten och toalettpapper om vi spelar musik, säger hon.

I en motion till kommunfullmäktige i Tingsryds kommun föreslår elevcoachen Cecilia Cato (C) att musikanläggningar ska installeras på alla kommunala skoltoaletter. Det får positiv respons från eleverna i Tingsryd, rapporterar SVT Småland.

Cato menar i sin motion att många elever håller sig hela skoldagar.

– Det handlar kanske både om nummer två och nummer ett. Framförallt tjejer tycker det är jobbigt att gå på toaletterna, man är rädd att det ska höras, säger hon.

”Värt ett försök”

Därför föreslår hon alltså musikanläggningar på toaletterna. Det kan också innebära en kostnadseffektivisering, menar Cato. Många elever väljer i dagsläget att fylla toalettstolen med papper eller låta vattnet rinna medan de uträttar sina behov.

– Det är väl precis så de gör. Men nu kan vi spara både vatten och toalettpapper, om vi spelar musik istället, säger Cecilia Cato.

Hon tror att problemet inte är särskilt stort på låg- och mellanstadiet. Därför vill Cato att ljudanläggningar installeras på det högstadium och den gymnasieskola som finns i Tingsryds kommun.

– Jag tror inte det är någon dyr grej egentligen. Vi har inte jättemycket skolor i vår kommun, så jag tycker det är värt ett försök.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook

Följ ämnen i artikeln