Brexit kan bli Ukips död

Foto: Peter van den Berg
NYHETER

CLACTON-ON-SEA. Den lila färgen på fasaden är det enda som vittnar om att här tidigare låg ett Ukip-kontor.

Här satt det främlingsfientliga partiets enda parlamentskandidat som nu hoppat av.

För Ukip har framgången med brexit paradoxalt lett till att partiet är utrotningshotat.

Foto: Peter van den Berg
Roger Poppereell

Det tidigare Ukip-kontoret i denna typiskt brittiska kuststad med hamnpir och tivoli, har omvandlats till ett café som inte heller det ser särskilt framgångsrikt ut.

En handskriven lapp på dörren meddelar att det är stängt. Högar med post ligger på golvet. Tittar man in genom de smutsiga fönstren ser det lika mycket ut som en byggarbetsplats som ett fungerande café.

Lokalen ligger längs en genomfartsgata ner mot havet, mittemot tågstationen. Där träffar vi Roger Poppereell som inte är det minsta förvånad över att Ukip slagit igen inför nyvalet.

– Partiet är på väg att försvinna, säger han. Nu när brexit blir av har de inget existensberättigande längre. Frågan om invandring har förlorat sin explosivitet. Ukip var egentligen ingenting annat än tories långt ut på högerkanten.

Trötta på utlänningar

Själv röstar han på labour och är närmast glad över Ukips kräftgång. Även om han beklagar brexit.

– Folk hade aldrig röstat för om det inte varit för invandringen. Människor tröttnade på att det kom hit fler och fler utlänningar.

Paret Nigel och Lynn Whitten som vi träffar på Lidls parkering medan de lastar in shoppingkassar i bilen gör samma bedömning trots att de själva röstade på Ukip i valet 2015.

– Ukip är slut. Bortsett från EU-motstånd och invandring har de ingen riktig politik. De konservativa kommer att ta över här. Ukip kommer aldrig tillbaka. Kanske hade vi röstat på dem igen ifall Nigel Farage fortsatta vara partiledare. Men han insåg att det var över och slutade. Den här gången röstar vi på Theresa May.

Enda parlamentsledamoten

Kuststaden Clacton är den enda platsen i landet där Ukip haft en parlamentsledamot. De fick det tack vare att Douglas Carswell hoppade av från de konservativa och gick över till Ukip 2014. Han lyckade sedan vinna ett fyllnadsval för partiet.

Carswell var en av de ledande personligheterna i lämna-kampanjen under brexitomröstningen. Men en tid efter brexitsegern blev han osams med Nigel Farage och hoppade för några månader sedan av partiet. Meningen var att Carswell i nyvalet som Theresa May utlyst skulle ha ställt upp för de konservativa i den här valkretsen. Istället hoppade han av politiken helt och hållet.

Elaka tungor hävdar att han hela tiden fungerade som en slags spion som de konservativa placerade hos Ukip för att se till att deras EU-motstånd inte spårade ur.

Ras i mätningarna

Oavsett hur det är med den saken så kommer den nye konservative kandidaten att ta hem valkretsen i nyvalet.

Ukip lyckades inte ens enas om en kandidat. Den person som det lokala partiet nominerade förbigicks av partiet centralt som satte dit en kandidat helt utan lokal förankring.

När Douglas Oakley förklarade att han en gång varit på semester i Clacton när han var tio år så var det ett effektivt sätt att döda sin egen kandidatur. Han har inte ens ett valkontor i stan.

Därmed riskerar Ukip att stå helt utan parlamentsledamot efter valet. I opinionsmätningarna får partiet 4–5 procent av rösterna över hela landet. Det ska jämföras med de dryga 13 procent man nådde i valet 2015.

Foto: Peter van den Berg

Marsch mot London

I lokalvalen i Clacton förlorade partiet 139 av sina 140 platser i motsvarigheten till kommunfullmäktige.

– De har gjort sitt jobb, konstaterar Nigel Whitten. De fixade så att vi fick en folkomröstning om brexit och i och med att vi lämnar EU kommer vi också att stoppa invandringen.

Men, försöker jag, tänk om resultatet av förhandlingarna inte blir någon brexit. Gör inte Ukip comeback då?

Nigel lutar sig mot sin vita SUV och fnyser. Det vänliga leendet byts ut mot ett bistert uttryck.

– Om vi inte får en äkta brexit där vi själva kan välja vilka invandrare vi vill ta emot så kommer halva befolkningen att marschera mot London. Inklusive mig trots att jag definitivt inte är någon aktivist.

Förlorade sin framtid

Innan paret hoppar in för att åka till en självplock för att plocka jordgubbar sammanfattar Nigel sin analys av brexit.

– En kort period av pina kommer att följas av långsiktig framgång. Grekland kan inte betala räntorna på sina lån. Spanien är illa ute liksom Italien. Vem är det som ska betala för allt inom EU, vi och Tyskland?

Han viftar avfärdande med handen.

– Det går inte att föra ihop så många länder med så många olika kulturer och tror att man ska kunna skapa gemensamma förutsättningar. Det funkar inte.

Ukip vann den striden men förlorade sin framtid.

ARTIKELN HANDLAR OM