Nazister slog sönder pappdocka av Peter Hultqvist

FALUN/STOCKHOLM. Företrädare för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen slog sönder en pappdocka av Peter Hultqvist (S) och ropade att försvarsministern är en folkförrädare under dagens demonstration i Falun.

– Det ger bilden av en rörelse som befinner sig på en oerhört låg nivå, säger Peter Hultqvist till Aftonbladet.

Polisen har tagit emot en anmälan om hets mot folkgrupp med anledning av saker som sagts från NMR:s scen.

Hundratals personer från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) deltog i dag i en demonstration i Falun. Efter att ha tågat genom staden samlades de på Stora torget.

På scenen slog företrädare för NMR sönder en pappdocka som föreställde socialdemokraten Peter Hultqvist, som även han förstamaj-talade i Falun, och skanderade att försvarsministern är en folkförrädare.

Hultqvist säger till Aftonbladet att han inte är förvånad över nazisternas agerande på scenen.

– De använder sig av våldsuttryck och försöker sprida hat, säger han.

”Nazismen är ingen åsikt utan brott mot mänskligheten”, sa försvarsministern under sitt tal i Falun i dag.

– Det är just det de bekräftar genom det här tilltaget, säger han till Aftonbladet efter att ha fått besked om nynazisternas agerande.

Hultqvist: Viktig dag för demokratin

Enligt stiftelsen Expo deltog 570 personer i NMR:s marsch. Det kan jämföras med cirka 350 i Borlänge i fjol, då demonstrationen avlöpte lugnt, skriver TT.

– Detta är en viktig dag för demokratin i vårt samhälle och avståndstagande mot nazisterna, sa Hultqvist i sitt tal och tillade kraftfullt:

– Man kan fråga sig om det är rimligt att första maj ska behöva genomföras med dessa former och dessa polisinsatser för att folk ska känna sig trygga.

För Aftonbladet utvecklar försvarsministern.

– Det finns något djupt absurt över hela det här nazistiska arrangemanget. Här ska svensk polis ställa upp med en stor insats för att garantera vanliga människors säkerhet på första maj. Det handlar om en mobilisering av stora samhällsresurser, säger han och fortsätter:

– Vi som är demokrater och står för ett fritt och öppet samhälle måste fundera över rimligheten i det här.

Pepparsprej på motdemonstrant

Motdemonstranterna, som stod bakom kravallstaket, var betydligt fler än nazisterna och efter mötet blev stämningen hätsk mellan grupperna.

Polisen anser dock att nazisternas demonstration och motdemonstrationen sammantaget gått lugnt till.

– Allting går enligt planerna. Det har varit en del skärmytslingar, men inget allvarligare, säger presstalesman Stefan Dangardt till Aftonbladet strax efter klockan 17.30.

Vid den tidpunkten höll polisen på att eskortera nazisterna till deras bilar.

– Det finns en anmälan om brott mot vapenlagen – det anträffades en burk pepparsprej på en kvinna bland motdemonstranterna – och så finns det en anmälan om hets mot folkgrupp på grund av det som sagts från talarstolen på NMR:s scen, säger Stefan Dangardt.

Publisert: